banner-image

Hollo company otvorila najmoderniji centar za reprodukciju svinja

Prikladnom svečanošću u kompleksu Vodica u Doroslovu, selu somborskog atara, na zapadu Bačke je obeležen zvanični početak rada jednog od najmodernijih centara za reprodukciju svinja u Evropi.

Investiciju vrednu oko četiri miliona evra je realizovala ovdašnja porodična „Holo Kompani“, uz finansijsku pomoć mađarske Fondacije „Prosperitati“ a u saradnji sa „Topigs Norsvina “, holandskim gigantom kada je u pitanju genetika svinja.

– Suočeni sa sve izraženijom opasnošću od širenja bolesti afričke kuge svinja, morali smo da požurimo sa uvozom krmača, hibrida landarasa TN70 iz Z ili A linije, pa su prva prašenja počela još u decembru – kaže direktor ove doroslovačke porodične kompanije, Ronald Holo. – U tom prvom uvozu na najmoderniju farmu je pristiglo oko 800 krmača, koje bi nakon pune aklimatizacije trebale našem tržištu da obezbede preko 25.000 prasadi superiorne genetike, bilo da je reč o brzini tova, otpornosti ili randmanu.

Porodična kompanija Holo uz svoja i kreditna sredstva OTP banke, projekat vredan 491 milion dinara uspela je da realizuje i zahvaljujući tome što je čak 40 odsto investicije finansirano bespovratnim sredstvima Vlade Mađarske, a posredstvom Fondacije „Prosperitati“.

Genetski potencijal njihovog centra za reprodukciju će se, kako kažu u porodici Holo, dodatno proširivati uvozom novih krmača i nerasta na svaka tri meseca, ali tek nakon ukidanja zabrane prometa svinja u zemljama regiona do koje je došlo usled epidemije afričke kuge. Ova svojevrsna ograničenja ipak neće uticati na rad Centra za reprodukciju svinja u Doroslovu, pošto sa već sada postojećim genetskim materijalom farma „Holo Kopani“ može nesmetano da funkcioniše 12 godina bez opasnosti od slabljenja genetike.

– U saradnji sa partnerima iz „Topigs Norsvina“ u planu je, nakon najavljenog i skoro očekivanog prekida vakcinacije svinja protiv svinjske kuge u Srbiji, izvoz nazimica i prasadi na tržište EU, za koje je ovaj genetski materijal takođe superioran –planovi su Holovih u Doroslovu.

Henk van den Dol, ambasador Holandije u Beogradu naglasio je da je zemlja iz koje dolazi dva puta manja od Srbije, a drugi najveći svetski izvoznik kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, godinama unazad deli svoja iskustva sa srpskim poljoprivrednicima, čemu su članovi porodice Holo jedan od najekletantnijih primera.

– Potreba za hranom na svetskom tržištu je tolika da zemlje i sami poljoprivrednici ne treba da gledaju jedni u druge kao konkurente, već isključivo kao saradnike. Pored ovog odličnog primera unapređenja srpskog stočarstva, konkretno svinjogojstva, u vašoj zemlji su prisutni i holandski proizvođači hrane za stoku, povrtari, cvećari…koji nemaju problem sa tim da svoje iskustva i znanja prenesu srpskim poljoprivrednicima – kazao je holandski ambasador akreditovan u našoj zemlji, naglašavajući da prirodni i klimatološki potencijali kojima raspolaže srpski agrar daleko nadilaze one u Holandiji, te da se do napretka poljoprivredne proizvodnje dolazi isključivo kroz punu saradnju, kako je rekao „zlatnog trougla“ proizvođači-država-naučni instituti.

Sigurnost na prvom mestu

Prisutni na svečanosti obeležavanja zvaničnog početka rada Centra za reprodukciju svinja u Doroslovu, zbog i inače standardno rigoroznih biosigurnosnih mera, dodatno pojačanih usled opasnosti zaraze afričkom kugom svinja koja bukti u zemljama okruženja, nisu imali priliku da se i neposredno uvere u kvalitet genetskog materijala i opremljenost samih objekata, pa su i novinarske ekipe bile „osuđene“ na snimanje van kruga farme koja se nalazi na srednjokraći puta između Doroslova i Stapara.

Milić Miljenović, Dnevnik