banner-image

Poklanjanje državne zemlje greška neodgovorne vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liga paora saopštili su danas da nisu iznenađeni odlukom Upravnog suda u Novom Sadu da proglasi nevažećim ugovore sa kompanijama „Tenis“, „Farmer 023“ i „Food planet“, kojima je država dodelila u dugoročan zakup zemljište na teritoriji Vojvodine, na štetu lokalnih poljoprivrednih proizvođača i dodali da je reč o „neregularnoj situaciji“ u kojoj su kompanije, koje nisu ispunile uslove propisane od države, ipak dobile državno zemljište u zakup na 30 godina.

„Postavlja se pitanje na koji način su ove kompanije stigle do zakupa velikih površina poljoprivrednog zemljišta, ako je sud utvrdio da nemaju potrebne reference, prethodno iskustvo u radu sa poljoprivrednim zemljištem i prethodno iskustvo ulaganja u poljoprivredno zemljište“, naveo je u saopštenju za javnost predsednik Lige paora i funkcioner LSV-a Miloš Šibul.

On je dodao i da je nejasno šta se dešavalo sa zemljom koja je dodeljena investitorima, a oni nisu realizovali projekte na osnovu kojih su ih dobili.

Šibul je upitao i zašto nadležni pokrajinski sekretarijat ponovo izdaje u zakup zemljište „Food planetu“, iako jasno stoji u odluci Upravnog suda da zakupac nije imao potrebne reference.

„Od samog početka smo ukazivali na manjkavosti sporazuma koje je država Srbija potpisala sa nemačkom kompanijom Tenis. Nakon što duže od četiri godine javnost nije znala za detalje ugovora, potpisan je Memorandum o razumevanju, usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a tek tada je postala poznata činjenica da će nekoliko hiljada hektara zemljišta u državnom vlasništvu dati u zakup nemačkom mesnom gigantu“, podsetio je Šibul.

On je naveo i da je naknadno stigla informacija da „Tenis“, umesto najavljivanih 400 miliona evra, ulaže tek 100 miliona, kao i da umesto planiranih 8.000, planira da zaposli tek 250 radnika.

„Naša strana nije ništa učinila da zaštiti interese proizvođača svinjskog mesa, kao ni prava vojvođanskih paora“, upozorio je Šibul.

Dodao je da LSV zahteva da država preispita svoju odluku da najbolje poljoprivredne parcele daje raznoraznim spornim investitorima na dugoročan zakup od 30 godina, dok poljoprivrednicima ostavlja zemlju najlošijeg kvaliteta i ne dozvoljava im da je zakupe duže od godinu dana.

„Dosadašnja praksa, ako ostane neizmenjena, govori da državne i pokrajinske institucije ne rade u interesu poljoprivrednih proizvođača, zbog čega ćemo nastaviti da insistiramo na rasvetljavanju ovakvih spornih situacija i uspostavljanju sistema u kome strane kompanije i sumnjivi investitori neće biti favorizovani u odnosu na domaće poljoprivrednike“, naveo je Šibul.

(Autonomija)