banner-image

Stefanović: Odluka o preregistraciji traktora biće ukinuta

Nakon burne reakcije poljoprivrednika iz udruženja Paori Crepaja i pisanja Agrosmarta, MUP će predložiti Vladi nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na osnovu kojih poljoprivredni proizvođači neće morati da preregistruju traktore i poljoprivredne mašine kojima su izdate trajne registracije i stare registarske tablice. 

To je danas najavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. 

Predložićemo da se izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predvidi da stare tablice i potvrde važe i dalje uz posedovanje odgovarajuće potvrde o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila zakonska obaveza„, saopštio je Stefanović.

Obaveza da se traktori i poljoprivredne mašine preregistruju doneta je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima koji je usvojen još 2009. godine, a primena te odredbe je trebala da počne 03. aprila ove godine.

Izmenama Zakona koje ću predložiti ukinućemo odluku o preregistraciji traktora i poljoprivrednih mašina, jer ne želimo da poljoprivredne proizvođače izlažemo dodatnim troškovima. Vlasnici će morati da poseduju jedino potvrdu o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila zakonska obaveza, jer nam je cilj da ta vozila budu sigurna i ispravna, pre svega zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju“, zaključio je Stefanović.

Udruženje Paori Crepaja uputilo je prekjuče pismo Vladi Srbije zahtevajući odlaganje primene zakona o bezbednosti saobraćaja kojim je predviđeno da se do 4. aprila 2019. zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama. 

To je, ocenjuju u udruženju, još jedan atak na džepove osiromašenih poljoprivrednika i trošak koji ne mogu da podnesu, a država umesto da im izađe u susret čini sve da im odmogne i gurne u propast.

-Ovaj zakon neprimeren je finansijskom trenutku u kom se nalazi srpski poljoprivrednik. Pred nama je setva u koju ratari ulaze zaduženi i bez ikakve pomoći, a inače su minornim subvencijama potpuno degradirani i, očigledno, ovoj državi beznačajni. Pored toga, nemamo saznanja da su i u Evropskoj uniji tako strogi propisi o registraciji poljoprivrednih mašina. Tražimo da se odloži primena zakona, da se vrati u ponovnu proceduru i prilagodi srpskom poljoprivredniku i njegovom finansijskom i svakom drugom položaju – kazao je predsednik udruženja Miroslav Grubanov ocenivši da bi taj namet najviše pogodio male poljoprivrednike.

M. L.