banner-image

Vršački ratari imaju parking za poljoprivrednu mehanizaciju

Vršački ratari, u sezoni poljoprivrednih radova, priključnu mehanizaciju više ne vraćaju u svoja dvorišta ili ispred svojih kuća, već ih ostavljaju na parceli van grada, koju im je obezbedio grad. To im u velikoj meri olakšava rad, a Vršac je jedan od retkih, ako ne i jedini grad u Srbiji, koji je na ovaj način smanjio gužve u gradskom saobraćaju, kao i nesreće u kojima učestvuju traktoristi.

Na Vatinskom putu, prema granici sa Rumunijom, nalazi se ovo svojevrsno ekonomsko dvorište površine jednog hektara. Kada nisu u upotrebi, ovde su parkirane prikolice i priključna mehanizacija vršačkih ratara, čime je znatno smanjeno kretanje velikih mašina kroz grad, a poljoprivrednicima olakšan pristup potrebnoj opremi.

“Mi smo za razliku od drugih poljoprivrednika, rekao bih “urbani” poljoprivrednici, jer živimo u gradu. Ujutru dođemo traktorom ovde, zakačimo oruđe kojim radimo tog dana, odemo u atar koji je tu, na 50m odavde, što je nesvakidašnje, i nastavljamo dalje. Kad završimo, vratimo se, otkačimo priključak i traktorom odemo kući. Tako to funkcioniše”, objašnjava Dragan Nikolić.

“Ne pravimo gužvu u saobraćaju, i to nam odgovara, da ne pravimo zastoj kroz grad. Frekventno je jako u gradu, a ovo je međunarodni put, kamioni i šleperi prolaze, tako da nam je ovo najjednostavnije”, dodaje Dragomir Radak.

Parcelu je poljoprivrednicima pre godinu i po dana dodelio grad, oni su je uredili i ogradili, i za sada je koristi 20-ak porodica.

“U akciji smo da ovo još unapredimo i usavršimo, u dogovoru sa gradom sa kojim imamo dobru saradnju, i da napravimo jedan hidrant za vodu ovde. Koristili bi ga za zaštitu bilja, da ne bismo ulazili sa prskalicama i unosili pesticide u grad”, najavljuje Zlatko Zarkula, predsednik Udruženja “Vršački ratari”.

Obezbeđivanje parcele od strane grada, samo je deo aktivnosti preduzetih na unapređenju bezbednosti poljoprivrednika u saobraćaju, pokrenutih nakon što je samo u 2015. i 2016. godini na teritoriji Vršca poginulo troje traktorista.

“To je bio razlog da 2016. godine pokrenemo jednu opsežnu akciju organizovanja tribina po naseljenim mestima grada Vršca. Svi ti razgovori sa traktoristima dali su pozitivne rezultate, i ni u 2017. ni u 2018.nismo imali poginule traktoriste, a nadamo se da ih ni u 2019. nećemo imati”, zaključuje predsednik Saveta za bezbednost grada Vršca Miloš Vasić.

Iz lokalne samouprave poručuju da su voljni da na sličan način pomognu i poljoprivrednicima koji imaju njive u drugim delovima atara, ukoliko se na ovaj način udruže i organizuju.

Izvor:RTV