banner-image

Zadruga u Adi kupila analizatore za kvalitet žitarica

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić posetio je opštinu Ada i tom prilikom izjavio da su za očuvanje sela u Srbiji najvažniji rad, znanje i finansijska sredstva.

Krkobabić je nakon sastanka sa rukovodstvom opštine istakao da je Vlada, kroz Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih, obezbedila novac i stručnu pomoć.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU Milovan Mitrović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, kao i predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga iz Severno-banatskog okruga.

Nakon sastanka, ministar je sa svojim saradnicima u selu Utrine posetio ZZ „Utrine – Obornjača“, koja posluje od 1990. godine, bavi se pretežno ratarstvom, ima 50 zadrugara i 140 kooperanata.

Ovoj zadruzi je iz prošlogodišnjeg programa dodeljeno pet miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku dva analizatora kojima se utvrđuje kvalitet žitarica.

Krkobabić je tom prilikom ocenio da je zadruga „Utrine–Obornjača“, koju su zajednički formirala ta dva sela, primer koji treba da slede i druga mesta u Srbiji.

Ovde živi 80 odsto Mađara, koji su se odlučili na to da ostanu i da se uz pomoć lokalne zajednice i Vlade Srbije samoorganizuju u zadrugu, objasnio je ministar.

Zadruga je novcem koji je dobila kroz program „500 zadruga u 500 sela“, kako je precizirao, nabavila opremu koja meri hektolitarsku težinu žitarica, sadržaj proteina, skroba i vlage u zrnu, a to će im omogućiti da znaju pravi kvalitet proizvoda koje će nuditi na tržištu ili koristiti u ishrani stoke.

Predsednik Opštine Ada Zoltan Bimicki izrazio je uverenje da će pomoć Vlade motivisati ljude da ostanu na selu, dok će opština pomoći zadruzi da napravi projekat za izgradnju silosa, gde će se smeštati žitarice.

Direktor ZZ „Utrine–Obornjača“ Novak Atila naveo je da zadruga uzgaja 3.000 svinja i da ih otkupljuje od kooperanata, dok sama priprema koncentrat za njihovu ishranu.