banner-image

Krastavci iz Albanije obaraju cenu domaćim

Sa 2.100 hektara pod plastenicima, leskovačka kotlina je najveći proizvođač ranog povrća kod nas. Ovih dana počinje berba krastavca. Povrtari su zadovoljni kvalitetom, ali ne i cenom – zbog uvoza iz Albanije niža je dva i po puta nego lane.

Od semena do ploda potrebna su gotovo tri meseca rada, brige i nege. Vladica Nešić je i ove godine zasadio krastavac na 30 ari, ali sa trenutnom cenom sumnja da će naplatiti uloženo i neprospavane noći.

– Kvalitetom sam zadovoljan, ali sa cenom nisam. Prošle godine prva berba krastavca je bila 180 dinara, evo danas je cena 70 dinara. To je taman za to što smo kupili drva, seme, platili radnike, kaže Vladica Nešić, proizvođač iz Donjeg Krajinca.

U jednom od najvećih povrtarskih sela leskovačkog kraja proizvodnja je sve modernija, dogrevanje plastenika postaje uobičajeno jer samo tako mogu da se izbore na tržištu. Ali za borbu sa uvozom potrebna im je pomoć, kaže Ivica Kostić iz čijih plastenika krastavci širom zemlje odlaze već petnaestak dana.

– Albanski krastavac je ušao kod nas u Srbiji na kvantašu se daje za 70 dinara što nagoveštava da će da bude i ispod 70, možda čak i 50 dinara. Znači mi što smo uložili u ovu količinu biljaka od 45 do 50.000 nećemo imati ni za vodu, a kamoli za ono što smo uložili“, kaže Ivica Kostić“, proizvođač iz Donjeg Krajinca.

Glavno oružje proizvođača južnog Pomoravlja je kvalitet ranog povrća. Očekuju zaštitu države.

„Mišljenja sam da bi se trebala raditi bolja kontrola uvozne robe i na naše proizvođače mogu uticati kupci koji trebaju birati robu sa našeg područja, a ne robu iz uvoza, cena je ista, ali kvalitet nije“, kaže Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

Proizvođači se nadaju da će se problem sa uvozom i niskim cenama ublažiti posle prve berbe, ali strahuju da će se ponoviti već za mesec dana kada u plastenicima stignu paradajz i paprika.

Izvor:RTS