banner-image

Paori na protestu u Pančevu: Režim razorio porodično poljoprivredno gazdinstvo

Ovaj režim razorio je porodično poljoprivredno gazdinstvo, koje je bilo stožer i osnovna ćelija naših sela i društva, poručili su večeras predstavnici udruženja Pančevački ratari i Građanska neposlušnost Dolovo sa protesta građana u Pančevu.

Dajući podršku protestima istakli su da su poljoprivrednici  duboko nezadovoljni aktuelnom agrarnom politikom i odnosom države prema agraru.

-Najveću odgovornost za naglo siromašenje, pa i gašenje nekih gazdinstava, snosi ovaj režim. Subvencije su ratarima za 15 puta smanjene, sada su one simbolične, tek nešto preko 30 evra po hektaru, a u EU su 300 – 600 evra. Tražimo vraćanje subvencija na 100 evra po hektaru, na površini od 100 hektara, a dugoročno – izjednačavanje uslova kod nas sa članicama EU – izneli su poljoprivrednici okupljeni u ovim udruženjima.

Zahtevaju i da se dizel gorivo za poljoprivredu oslobodi akciza (57 dinara) za 100 litara po hektaru.

S obzirom na to da mladi beže sa sela i od poljoprivrede zahtev je i da država proda našim poljoprivrednicima 20 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 20 godina otplate sa kamatnom stopom od jedan odsto godišnje, a ne stranim investitorima.

Takođe, zatražili su da se poljoprivredne penzije koje su sada 95 evra povećaju sto posto.

-Tražimo da u ugovorima za proizvodnju obavezno stoji ugovorena otkupna cena merkantilne robe, i da država garantuje poštovanje ugovorenog odnosa već sada u prolećnoj setvi, koja će biti skuplja za 15-20 odsto i najskuplja dosad. Takođe, da se otpiše harač – zvani naknada za odvodnjavanje, koji je nezakonit. Od gradske vlasti tražimo da se sredstva od licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta  troše isključivo namenski u skladu sa zakonom. Novac vratiti selima i katastarskim opštinama za izgradnju i uređenje atarskih puteva i drugo – poruka je poljoprivrednika sa večerašnjeg protesta.

Naglasili su da će do ispunjenja ovih zahteva apsolutno podržavati proteste i opštu građansku neposlušnost.

S. G.