banner-image

Vek postojanja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu organizovao je juče svečanu akademiju povodom proslave 100 godina od osnivanja kojoj je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević.

Šarčević je naveo da je resorno ministarstvo ove godine Poljoprivrednom fakultetu dodelilo Svetosavsku nagradu, pri čemu motiv za ovo priznanje nije samo 100-godišnjica postojanja, već i rezultati ove visokoškolske ustanove.

Na svim međunarodnim susretima sa predstavnicima drugih ministarstava, Poljoprivredni fakultet preporučujemo svima za saradnju i studiranje jer su naši stručnjaci koji su završili ovaj fakultet veoma cenjeni, rekao je ministar.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Dušan Živković istakao je da je iza ove ustanove čitav vek uspešnog rada u nastavi, nauci i praksi.

Prvi koraci su bili skromni, započeli smo kao fakultet sa dva odseka, poljoprivrednim i šumarskim, sa samo četiri profesora i 45 studenata. Danas, nakon 100 godina, najveća smo i najznačajnija visokoškolska ustanova u oblasti poljoprivrede u regionu, podvukao je Živković.

Prema njegovim rečima, za sto godina fakultet je iznedrio 24.000 diplomiranih inženjera i 1.000 doktora nauka.

Povodom obeležavanja velikog jubileja, Poljoprivredni fakultet je uručio Jubilarne plakete istaknutim ličnostima i institucijama.

Dobitnici plaketa su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a plaketu je umesto njega primio generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i rektor Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.