banner-image

Premijerka pozvala malinare na razgovor 5. aprila

Proizvođači malina i kupina razgovaraće 5. aprila o problemima u proizvodnji tog voća, otkupnim cenama, uvozu i izvozu sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima trgovine i poljoprivrede, Rasimom Ljajićem i Branislavom Nedimovićem, kao i sa predstavnicima carine, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

On je kazao da je to uduženje dobilo poziv za razgovor sa premijerkom nakon što su zapretili protestom, posle više zahteva upućenih njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na koje im nije do sada odgovoreno.

Radović je rekao da proizvođači malina od predstavnika vlasti očekuju odgovor na pitanje da li će otkupljivači prihvatiti proizvodjačku cenu koju su izračunali stručnjaci u okviru Saveta za malinu, koji je formirala država, od 139,3 dinara po kilogramu, a sa prevozom i maržom od oko 173 dinara za otkup po kilogramu maline, kao i proizvodjačke cene za kupinu od oko 80 dinara, zavisno od sorte.

Proizvođači malina od države očekuju i da ih zaštiti većom kontrolom uvoza i sprečavanjem da se malina iz Bosne i Hercegovine prodaje pod srpskim brendom, kao i da se razmotri mogućnost za uvođenje prelevmana (posebnih dažbina) na uvoz tog voća.

Izvor:021