banner-image

Ratni profiteri i krmača koja proždire svoj okot

Prosto je neverovatno da se u Srbiji debatuje o svakojakim glupostima samo o ratnim profiterima niko ni da zucne. Čak ni onaj što se nikoga ne boji, koji najavljuje zakon o poreklu imovine, o ratnim lopovima i profiterima ne kaže ništa.

Možda zato što neke lično zna jer je kao ministar informisanja u vreme našeg propadanja nešto mogao znati. Možda zato što nikog ne zna. Možda zato što u Srbiji nema ratnih profitera jer ako ćemo verovati socijalistima, radikalima i naprednjacima Srbija ni u kakvom ratu nije ni učestvovala pa nema ni ratnih profitera. Ima samo mtrvih, a nema ratova ni ratnih profitera.

Za licemera naravno nema ni rata ni profitera, ali šta kaže realnost. Odakle tajkunima i novokomponovanim bogatašima novci za privatizaciju i gde su i kako zaradili pare da se 2001. godine uključe u privatizaciju? Niko naravno ne priziva hajku na bogate, ali tamo gde pljačkaši upravljaju i vladaju nikakvog napretka nema.

Privatizacija je uništila srpsku i vojvođansku poljoprivredu i prerađivačku industriju i trebaće decenije da se uspostvi osnovi red, a da nije bilo ratnih profitera nikda toliko poljoprivrednih preduzeća ne bi moglo biti prodato na raznim nameštenim i poluilegalnim tenderima i aukcijama, a potom  naprečac ta i takva preduzeća upropaštena.

Krivi žuti i kriv DOS. Jeste najvećim delom, ali je pitanje ko su tajkuni, kada su nastali, kako su se obogatiše u vreme najveće propasti Srbije – devedesetih. Tada su na vlasti bili Vučić, Šešelj, Dačić, a ne žuti… Odakle tajkunima pare? Valjda je ratni profiter onaj ko se obogatio za vreme rata dok su ljudi radili za pet maraka mesečno, a oni koji su ih u ratove gurnuli i njihovi članovi porodica ili rođaci zgrtali su milione, na švercu i ko zna kakvim sve ne poslovima. Tako pljačkaški stečene pare su se kasnije pojavile kao kapital uložen u privatizaciju koja je trebalo da donese razvoj Srbije, a pretvorena je u običnu otimačinu i pljačku po zakonu.

Kako utvrditi ko su ratni profiteri ili biznismeni koji su se obogaili na nezakonit način?

Prosto. Krenuti redom.

Hajde da vidimo ko je 1990. godine imao koliko novca. Pa onda šta je imao godinu dana kasnije, to jest 1991. Koliko je porez platio i kako je poslovala njegova kompanija. Gde je i koliko investirao? Na internetu se i danas može naći koliki je porez 1980. i neke platio Šaban Šaulić ili Zdravko Čolić. Mora da ima i trag koliko su platili junaci biznisa devedesetih i srpske privatizacije. Tako isto i za 1992. pa za 1993. pa do kraja bombardovanja i ratova 1999. godine.

Da vidimo ko je profitirao u ratnim godinama iako ratova kako tvrde bitange nije ni bilo niti smo u njima učestvovali. Kad to sravnimo da vidimo 2000. godine ko je kako poslovao i kakvu je imovinu imao i s kojim se parama 2001. godine uključio u privatizaciju. Da vidmo odakle pare i kako su zarađeni novci kojima su kupovane šećerane, uljare, skrobare, stotine hiljada hektara oranica. Da li su imali legalne pare ili su stečene ratnim profiterstvom?

Trag novca mora da postoji. Kupio sam to za toliko para pa sam prodao i zaradio. Toliko sam platio poreza, a ostalo uložio.

Sve je prosto samo treba puno posla i poštenog rada da se zlikovci pohvataju a nedužni tajkuni oslobode.

Najzanimljivije je što se i protiv zakona o poreklu imovine digla kuka i motika pa se protive i zaštitnici ljudskih prava i pravnici i prijatelji opozicionih lidera i pozicionih bogataša. Svakojakih gluposti smo se naslušali. Naravno se krši presumpcija nevinosti jer država treba da dokaže da su se oni neleglano obogatili a ne da lopovi dokazuju odkale im pare. Ako nema leša, nema ni zločina. To jest, ako neko ne prijavi da su ga tajkuni  opljačkali, onda nema ni lopovluka ni ratnog profiterstva.

Kažu sve se radi da bi se napao Đilas. Možda. Pa šta i da je tako? Ako je krao neka mu bude uzeto to što je opljačkao. Ako je prav, biće slobodan. Kad se jednom vlast promeni pročešljaće neko na isti način i Vučića i njegovo okruženje pa će i oni biti krivi ili pošteni. Jednom mora da se krene. Samo da opet hohštapleri ne donose i sprovode zakone kao onomad Boža Đelić i ekipa koji su naplaćivali ekstraprofit pa posle morali da vraćaju pare s kamatom. Ne oni naravno nego svi mi opljačkani moradosmo plaćati i pljačku i njihov navodni lov na pljačkaše.

Ratni profiteri moraju prvo biti pohvatani pa tek onda sve ostalo.

Socijaliste, radikale, julovce prvo treba pročešljati.

Naravno da ratni profiteri i njihova zaostavština  nisu  ispitani  samo zbog troglave aždaje socijalsita, radikla i naprednjaka .realnost je mnogo  gora i pogubnije.

Srbija je upropaštena zato što su se na početku tranzicije udružili pljačkaši i oni koji su se dočepali svojih pet minuta za pljačku. Tu su naravno i ratni profiteri, političari i poslanici koji su glasali za pljačkaške zakone, razni direktori  javnih i javno-komunalnih preduzeća koji su otpisivali dugove tajkunima. Žuti, crni i crveni tajkuni i bagra. Danas sve mogu da nas pobiju za 100 evra. Imaju milijarde, fabrike, avione, kamione, sudije, advokate, političare. Nemamo nikave šanse. Ko ukaže na istinu i prave krivce gotov je. Sistem koji su napravili u Srbiji je veoma opasan. Daj bože da nisam u pravu, ali izgleda da vreme i država u kojoj smo živeli i u kojem živimo nije ništa drugo neka savremena  „Krmača koja proždire svoj okot“. Demokratija ili bolje reći puko glasanje na izborima  je u Srbiji  samo oružje da se diktatori i lopovi dočepaju vlasti i da pričaju kako ih je narod izabrao. Pa zar nas 40 godina na vode isti pozicionari i opozicionri. Samo menjaju pozicije i preleću iz stranke u stranku.

Ko kupuje malinu, ko vas snabdeva pesticidima i đubrivom, ko je glavni trgovac za žito, kukuruz, suncokret, soju? Ko kupuje tovljenike i izvozi govedinu? Ko prodaje oružje? Ko uvozi i pobeđuje na tenderima koje raspisuje država za zdravstvo, vojsku, policiju? Ko je pošteno zardio a ko nije? Možemo li da utvrdimo? Smeju li najgori da drže sudbinu države i ekonomije u svojim rukama?

Srbija je u rukama ratnih profitera. Verovatno jačih i od Vučića koji se, jelte, nikoga i ničega ne plaši. Koliko nam je predsednik zaista hrabar videće se kod bude donet zakon o poreklu imovine i kako će biti sprovođen.

Milovan Lukić