banner-image

Vučić: U Srbiji subvencije za koze i ovce 58 evra, u EU do 30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ gazdinstvo Milana Ćuka u Banatskom Karađorđevu.

Vučić je u okviru posete Srednjebanatskom okrugu, obišao gazdinstvo koje gaji koze i bavi se proizvodnjom mleka i sireva.

On je farmu obišao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, ministrom privrede Goranom Kneževićem i članovima porodice Ćuk koja se od 2004.godine bavi uzgajanjem koza, a od 2008. ima mlekaru.

Predsednik se raspitivao kako država može da pomogne stočarima i proizvođačima mleka i mlečnih proizvoda, a od ministra Nedimovića saznao da će gazdinstvo Ćuk sledeće sedmice dobiti dozvolu za mlekaru prema novom pravilniku o proizvodnji mleka, tako da će moći da izađe na tržište.

Nedimović je rekao i da država pomaže subvencijama za mašine i opremu, dok je ministar Knežević predložio da se preko Privredne komore Srbije toj farmi omogući učešće na sajmovima poljoprivrede.

Vučić se zanimao i za to koliko se na toj farmi godišnje proizvede sira, a vlasnik je rekao da će registracijom mlekare biti značajno povećana proizvodnja sira i da će ona dostići više od 50 kilograma nedeljno.

Predsednik je ušao i u tor sa kozama i jarićima. Kako je rekao, u Srbiji su subvencije za ovce i koze 58 evra, a u evropskim zemljama do 30 evra i da država daje tolike podsticaje kako bi se povećala stočarska prizvodnja.

Nedimović je primetio da se stočari u tom kraju suočavaju sa problemom nedostatak čobana zbog male zainteresovanosti koji, kako je rekao, ne žele da rade taj posao čak ni za platu od 600 evra mesečno.

Predsednik Srbije je na predlog domaćice probao „mediteranski“ kozji sir sa začinskim biljem, kao i pikantni sir koji mu je, kako je priznao, omiljeni. Gazdinstvo Ćuk ima više od 130 koza i proizvodi više od 15 vrsta sireva.

(Agencije)