banner-image

Novih 16.5 miliona evra za finansiranje IT sektora

U okviru projekta ANTARES, u četvrtak 4. aprila 2019. godine zvanično je pušten u rad BioSens akcelerator, prvi na ovim prostorima ekskluzivno namenjen domaćim IT kompanijama za razvoj inovativnih proizvoda i usluga sa primenom u sektoru poljoprovrede i hrane. BioSens akcelerator će kroz konkretne šeme kaskadnog finansiranja i programe treninga, pružiti neophodnu finansijsku, biznis i tehnološku podršku domaćim preduzetnicima, startapima i malim preduzećima da kroz razvoj novih rešenja, i unapređenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

Kroz program kaskadnog finansiranja domaći IT sektor moći će da konkuriše za ukupno 16.5 miliona evra bespovratnih sredstava, koje je BioSens obezbedio iz fondova Evropske komisije. Javni pozivi biće otvoreni u poslednjem kvartalu 2019. i prvom kvartalu 2020. godine, gde se očekuje finansiranje oko 85 novih ideja. Na ovaj način, od 2014. godine do danas BioSens je u IT sektor već kanalisao 15.2 miliona evra bespovratnih sredstava i finansirao 86 ideja, od čega 17 potiče iz Srbije.

Novi programa akceleracije, koji će biti raspisan u maju ove godine, okupiće preko 20 mentora – ekserata iz zemlje i inostranstva koji će obučavati najbolje prijavljene kandidate u okviru tromesečne obuke počevši od septembra 2019. godine.

Tokom Svečanog otvaranja prisutnim gostima obratila se Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić: “Čini mi se da svi počinjemo da shvatamo koliki potencijal imamo, kako možemo na najbolji način da iskoristimo 4. industrijsku revoluciju, koliko su važni istraživanje i razvoj, inovacije, kreativnost, startap kompanije i nauka – instituti kao što je BioSens Institut.”

Prof. dr Vesna Bengin, koordinator projekta ANTARES u okviru kojeg se otvara BioSens akcelerator, izjavila je tokom Svečanog otvaranja:

“BioSens akcelerator će potpuno besplatno omogućiti najboljim preduzetnicima, startapima, malim i srednjm preduzećima da prođu intenzivne programe obuka i uče od vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka kako da svoje inovativne  ideje uspešno razviju u proizvode i lansiraju ih na tržište”. 

Na Svečanom otvaranju, predstavljen je i završeni projekat izgradnje nove zgarde Instituta BioSens i najavljen je početak radova na izgradnji za sredinu 2019. godine. Nova zgrada Instituta biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama centralnog dela objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja. Zgrada Instituta će takođe imati i poseban prostor namenjen BioSens akceleratoru i saradnji najboljih preduzetnika i inovatora sa naučnicima Instituta.

ANTARES je zajednički finansiran od strane Evropske komisije i Republike Srbije, kako bi se kroz razvoj nauke i inovacija obezbedio ubrzani ekonomski razvoj zemlje i bolji životni standard svih građana.