banner-image

Kiše pogoduju razvoju patogena na jabuci

Na području Srbije, jabuke se nalaze u različitim fazama razvoja, od različitih faza razvoja cvetnih pupoljaka do prvi cvetovi otvoreni.

Prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) je najznačajniji patogen u proizvodnji jabuka u našoj zemlji. Javlja se svake godine u svakom jabučnjaku.

U ovonedeljnoj laboratorijskoj analizi prezimelog lišća jabuke konstatovani su visoki procenti dozrelosti pseudotecija ove gljive koji se kreću i do  30%. Ovakvi procenti dozrelosti pseudotecija ukazuju na sposobnost gljive da u uslovima padavina oslobađa veliki broj askospora.

Trenutna vremenska prognoza daje dve kišne epizode u narednih nedelju dana. Prva je 3. aprila u večernjim časovima i zahvatiće zapadne delove zemlje, a druga od 5. aprila i zahvatiće celu zemlju.

Uzimajući u obzir biologiju ovog patogena i najavljene  padavine, u narednih nedelju dana prognozira se intenzivno oslobađanje askospora i visok rizik od infekcija ovog patogena.

Dani sa padavinama koji su pred nama su kritični u zaštiti jabuke od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

Pred najavljene padavine preporučuje se primena kombinacije preventivnog i sistemičnog fungicida kako bi se obezbedila zaštita u predstojećim danima kada se očekuju padavine:

Delan 700-WG, Fiesta, Galileo (ditianon) 700g/ha + Pyrus 400-SC (pirimetanil) 1 l/ha 

U zasadima gde se registruju simptomi pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporučuje se primena fungicida: Karathane Gold 350-EC (meptildinokap) 0,4-0,5 l/ha

Izvor:PIS