banner-image

Mali: Arapske investicije u Srbiji povećane 600 puta

Za samo nekoliko godina vrednost arapskih investicija u Srbiju povećana je za čak 600 puta, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i ukazao da to znači da su Ujedinjeni Arapski Emirati važan politički i ekonomski partner Srbije.

O toj saradnji, kazao je Mali, najbolje govori podatak da su 2010. investicije iz UAE bile oko 300.000 evra, a 2018. iznosile su oko 180 miliona evra.

„To znači da je za nekoliko godina vrednost arapskih investicija u Srbiju povećana za čak 600 puta“, rekao je Mali koji je danas kopredsedavao sednicom prvog Mešovitog komiteta Vlade Srbije i Vlade UAE.

Ministar je naglasio da do jake i konkretne saradnje nije došlo slučajno, već zahvaljujući ulaganju mnogo napora i dobre volje sa obe strane, a da su za uspeh zaslužni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i princ Abu Dabija Muhamed Bin Zajed Al Nahjan.

Zasedanje Mešovitog komiteta rezultiralo je i potpisivanjem tri važna dokumenta – Protokola sa zasedanja Mešovitog komiteta, Memoranduma o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva za klimatske promene i životnu sredinu UAE o saradnji u oblasti veterine i Sporazuma o saradnji između Federacije privrednih komora UAE i Privredne komore Srbije.

Razgovorima je obuhvaćena saradnja dve zemlje u oblastima poljoprivrede, turizma, kulture i kulturnog nasleđa, unapređenja privredne saradnje, energetike, obrazovanja, sporta, izgradnje infrastrukture, avio saobraćaja, zdravstva, obrazovanja i proizvodnje lekova.

Mali je podsetio da je odluka Vlade Srbije iz 2013. godine da se ukinu vize za državljane UAE bila ključna za dolazak investitora i poslovnih ljudi iz UAE, kao i nesmetani dolazak emiratskih turista.

Pozitivni efekti, kako je rekao, odluke o ukidanju viza bili su višestruki a odrazili su se i na dolazak brojnih investicija iz UAE: „Al Dahra”, „Elit agro”, „Mirabank”, „Beograd na vodi”, „Etihad ervejz”.

„Bilateralna trgovinska razmena raste. Naš izvoz se u poslednje tri godine konstantno povećava i suficit je na srpskoj strani ”, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima u 2018. godini ukupna trgovinska razmena, koja je iznosila 184,3 miliona dolara, obeležena je srpskim izvozom od 157,1 miliona dolara, dok je uvoz iz UAE iznosio 27,2 miliona dolara.

On je precizirao da je sličan odnos uvoza i izvoza zabeležen i u prva dva meseca 2019. godine, kada je obim trgovinske razmene iznosio 25,9 miliona dolara, od čega srpski izvoz 22,9 miliona, a uvoz tri miliona dolara.

Intenziviranje saradnje naše dve zemlje doprinelo je i povećanju broja turista iz ove zemlje a tome je doprinela i direktna avio linija između dve zemlje.

(Agencije)