banner-image

Zahvaljujući podsticajima niču ribnjaci u Deronjama

Firma Kodeks iz Deronja dobila je u dva navrata podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede za izgradnju ribnjaka. Pošto je Reč je o početku izgradnje novih jezera.

Prvo jezero za uzgoj ribe zauzima površinu od šest hektara, a drugo malo više od pet hektara i za oba je Kodeks dobio podsticaj po pet miliona dinara. Pošto je reč o početku i probnoj proizvodnji sve je još u fazi testiranja, ali direktor „Kodeksa“ Miloš Stojačić je optimista i nada se da će dostići proizvodnju koja će doneti i profit.

„Ove godine smo aplicirali za još dva jezera i u planu nam je da napravimo jedan ribnjak od dvadesetak hektara celokupne vodene površine. Za sada proizvodnja je tek u začetku. Mislim da ćemo proizvoditi negde od pet, šest do sedam tona po hektaru, s tim da želimo da ostvarimo svetske rezultate negde od 10 do 12 tona po hektaru, kaže Stojačić.“

Reč je o intenzivnom tovu šarana i kako kaže Stojačić, koristi samo peletiranu hranu izuzetnog kvaliteta. Ali tu su i rizici.

„Najveći problem u ribarstvu je to što nemate stabilno tržište kao i svuda. To je jedna utakmica u koju ulazite, pa kakav rezutat bude na kraju za tih devedeset minuta, videćemo.“

Trenutno je cena šarana na veliko od 300 do 350 dinara i to je, kako kaže, zadovoljavajuće, ali ako bude nekontrolisanog uvoza i nelojalne konkurencije i obaranja cene, onda su vlasnici ribnjaka u velikom problemu.

Izvor:RTS