banner-image

Kragujevačka gazdinstva prodaju hranu putem interneta

Udruženje „Interaktiv“ pokrenulo je program formiranja mreže domaćinstava za proizvodnju i prodaju proizvoda sa ruralnog područja.ilj ovog projekta je da se omogući povećanje prihoda seoskih domaćinstava, a posebno ekonomski osnaže žene, koje se bave poljoprivredom.

Ideju je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja, Grada Kragujevca i Poljoprivredne stručne službe Kragujevac.

Sve ono što proizvode registrovana poljoprivredna gazdinstva u okolini Kragujevca: voće, povrće, med, zimnicu, sokove, mlečne, mesne i druge proizvode, tokom maja, moći će da prodaju sa svog kućnog praga, navode u Udruženju „Interaktiv“.

Drugi način je prodaja domaćih proizvoda preko interneta, jer će namirnice sa sela i proizvode koji su spravljani na tradicionalan način postaviti na sajt i prikupljati porudžbine zainteresovanih kupaca.

Ovakva prodaja zaživela je u većim srpskim gradovima a primer dobre prakse predstavljaju Nemačka i Danska. Iskustva iz drugih mesta, primeri dobre prakse i stručni saveti nadležnih službi zainteresovali su, uglavnom, žene koje žive na selu, a koje bi rado učestvovale u ovom programu.

U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Kragujevac Udruženje „Interaktiv“ organizovalo je prezentaciju koja se odnosila na ruralnu ekonomiju, a nadležni su predstavili Pravilnik za prodaju malih količina poljoprivrednih proizvoda.

U zgradi grada u Skupštinskoj sali, održano je i predavanje koje se odnosi na subvencije i podsticaje u poljoprivredi. I ovaj program i prezentacija biće organizovan u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Izvor:RTK