banner-image

Ni paori ni Robne rezerve ne znaju kad i kako će im biti otpisan dug za đubrivo

Ni Ministarstvo poljoprivrede ni Republička direkcija za robne rezerve nemaju informacije o tome kada će početi otpis duga za mineralno đubrivo i kakva će biti procedura.

Nakon jučerašnje odluke Vlade Srbije danas smo, na molbu poljoprivrednika, pokušali da saznamo detalje u vezi s najavljenim otpisom dugovanja poljoprivrednika ali bezuspešno.

Vlada Srbije, naime, odlučila je juče da zbog suše i problema koje su imali paori, otpiše dug u iznosu od 90.894.655,00 dinara fizičkim licima – nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva po osnovu kupovine mineralnog đubriva. Za otpis duga vlada je ovlastila Republičku direkciju za robne rezerve.

U Direkciji, međutim, još uvek se ne mogu dobiti informacije o tome šta bi poljoprivrednici trebalo da preduzmu da bi im dug bio otpisan.

Dug će, navela je Vlada, biti otpisan fizičkim licima-nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, i to onaj nastao nakon realizacije Uredbe o prodaji mineralnog đubriva.

Imajući u vidu da je usled teških ekonomskih uslova prouzrokovanih sušom samo mali broj poljoprivrednih proizvođača uspeo da izmiri svoju obavezu plaćanja preuzetog mineralnog đubriva, Vlada Srbije donela je odluku da otpiše njihov dug, saopšteno je iz Vlade Srbije.

S. G.