banner-image

Napredni prevaranti u košnicama

Cela Srbija da se prebaci da gaji pčele! Naka svako od nas zapati barem po dve-tri i eto ti kolosalnog uspeha. Ne košnice nego dve-tri pčele i dovoljno je. To je šansa i budućnost. Gajićemo goveda za klanicu u Šidu za izvoz u Tursku i pčele za sve ostalo i ne treba nam ništa više. Ima poljoprivreda da procveta. To je sve što su naprednjaci smislili za sedam godina vođenja srke poljoprivrede. Pčele i kvota za govedinu u Tursku.

Sledi naravno čuveno naprednjačko, to jest radiklasko pitanje – a šta imate vi protiv pčelarstva? Ništa. Samo konstatujemo s kakvim prodavcima magle imamo posla. Ne misleći na ljude koji se bave pčelarstvom, jer su oni svoj posao radili i za vreme Tita i za vreme Tadića pa i sada.

Veliko je pitanje ko je veći cirkuzant u ovoj državi – Aleksandar Vučić, Ana Brnabić ili Branislav Nedimović. Malinari u nokdaunu, jabuke neće niko ni za četiri dinara, krompir i luk skuplji od šećera, a oni udaraju talabase o kolosalnim uspesima srpskih pčelara. Još samo da kažu da je dobra cena povrća odlična za povrtare i da je to njihov uspeh pa da cirkus bude kompletiran.

Čovek omalovažava i struku i nauku i prkasu. Ali se poziva na realnost. Ako vam ne valjaju ovce gajite pčele, reče nedavno ovaj stručnjak. Maline su za Vojvodinu i kombajne nisu za zapadnu Srbiju i ručno branje, treba da ulažemo u prerađivačku industriju, čeka analize Svetske banke, plaća analize konkurentnosti a radi sve suprotno ili ne radi ništa. 

Sve je to tačno. Samo što se on nije mako od parola. Nije ništa uradio pametno i strateški korisno. Umesto da se 100.000 domaćinstava u Srbiji bavi uzgojem svinja što možda i možemo, mi pričamo bajke o razvoju govedarstva u nekoliko hiljada domaćinstava. Sve zbog jedne klanice ili možda dve. Trući o razvoju prerade a najveći uspesi su im dozvola za izvoz pšenice u Egipat. Ne znam samo otkad je pšrenica prerađevina s velikom dodtom vrednošću.

Evo Vučić u Srednjem Banatu obišao koze. To je valjda najbolje što u Vojvodini ima. Arapski sistemi za navodnjavanje, pet velikih farmi koje je otvorio Tenis i koze. A koza je korisna životinja. Šta ko ima protiv koza. Cela Tuzla jednu kozu muzla, pa što ne bi i Srem, Banat i Bačka.

Milovan Lukić