banner-image

Ko hoće da sakuplja gljive na Staroj planini moraće da plati

Ko želi da u komercijalne svrhe napravi fotografiju u Parku prirode Stara planina, ubuduće će za to morati da plati 2.000 po danu, a novim cenovnikom koje je donelo JP Srbijašume, ko želi da prespava u šatoru na ovoj planini moraće da plati 30 dinara dnevno po metru kvadratnom šatora.

Polovinom prošlog meseca doneta je Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Stara planina kojom su utvrđene nove cene za korišćenje zaštićenog područja, a novi cenovnik donosi nekoliko zanimljivih podataka.

Godišnja naknada za kamp prikolice je 3.800 dinara, a vlasnici vikendica i vila za odmor plaćaće 100 dinara po kvadratnom metru. Svaki kvadrat restorana, objekta brze hrane, bara ili kafane, koštaće vlasnike 800 dinara – navodi se u odluci.

Novim cenovnikom predviđeno je da vlasnik hotela plaća godišnju naknadu 1.200 dinara po krevetu, a vlasnik kuće za seoski turizam 430 dinara.

Interesantno je da će sakupljači gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova plaćati godišnju taksu od 1.800 dinara, ako žele da gljivare 7 dana platiće 450 dinara, a jedan dan u šumi u sakupljanju pečuraka i bilja koštaće ih 120 dinara.

Sa druge strane, godišnja naknada koju će lovci plaćati iznosi samo 1.000 dinara, dok na dnevnom nivou ona iznosi 225 dinara.

Snimanje igranih filmova staje 12.250 dinara po danu, za dokumentarne je 5.000, a za snimanje reklama tokom jednog dana moraće da se plati 20.000 dinara – stoji u odluci.

Komentar odluke o novim cenama nismo mogli da dobijemo od upravnika Parka prirode Stara planina Darka Đorđevića čiji je mobilni telefon nedostupan, a kako kažu u Šumskom gazdinstvu „Pirot“, on je na terenu upravo na Staroj planini gde ne postoji kompletna pokrivenost mobilnom mrežom.

Novac koji će se na ovaj način prikupiti koristiće se za zaštitu, razvoj i unapređenje Parka prirode Stara planina, a celokupan cenovnik dostupan je na uvid .

Izvor:Juzne vesti