banner-image

Protest poljoprivrednika u Novom Bečeju zbog rudnika Nexe grupe

Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja danas je protestovalo zbog bojazni da Nexe grupa, vlasnik novobečejske fabrike građevinske keramike Polet, namerava da otvori rudnik na poljoprivrednom zemljištu prve klase.

Upozoravaju da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“ te da će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje, što će dovesti do još lošijih privrednih i socijalno-demografskih prilika u ovoj lokalnoj samoupravi.

Organizatori današnjeg protesta su udruženje poljoprivrednika „Srednja strana“ i ekološko udruženje “ Sivi ždral“. Po njihovim rečima Novobečejci su spremni na veliku bunu jer na jedinih deset odsto zemlje najvišeg kvaliteta u novobečejskom ataru, Nexe pokušava da obezbedi kopanje gline. Ukazuju na to da je Polet u proteklim godinama već uništio 400 hektara poljoprivrednog zemljišta prve klase, a da sada postoji bojazan da, kopajući novi rudnik, ugroze 2.000 do 4.000 hektara prvoklasnih njiva.

Ukoliko uspe da otkupi zemlju od vlasnika, na koje, kako kažu, vrše razne vrste pritisaka, Nexe grupa će ozbiljno ugroziti  Novobečejce na više polja, ukazali su protestanti.

Kopanjem gline spustiće nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine što će dugoročno uticati na ozbiljan pad standarda stanovnika opštine – ukazali su poljoprivredno i ekološko udruženje iz Novog Bečeja.

-Razlog našeg današenjeg okupljanja je namera Poleta da otvori rudnik, to jest kop na prvoj klasi zemljišta. Banat je poznat po zemljištu lošijeg kvaliteta, tako da svakako imamo manjak prvoklasnih oranica. Većina nas živi od poljoprivrede i borimo se da prva klasa ostane našoj deci, naravno, u poljoprivredne svrhe. Borimo se za opstanak ovog mesta – kazao je poljoprivrednik Nikola Dujin.

Naglasio je da poljoprivrednici iz Novog Bečeja žele da sarađuju sa Nexe grupom i da bi moguće rešenje bilo da se uzme zemlja lošije klase ili da se prilokom kopanja spuste za etažu niže ali to bi fabrici povećalo troškove pa ona nema takav interes.

-Zemljište koje Polet želi da kupi od poljoprivrednika je privatno vlasništvo ali većina nas nije za to. Nećemo da prodajemo jer živimo od poljoprivrede i hoćemo da naša deca ovde ostanu – poručio je Dujin.

Mirjana Nićin iz udruženja poljoprivrednika „Srednja strana“, takođe je istakla da poljoprivrednici žele da ovaj problem reše kompromisom.

-Područje Srednja strana ima oko 700 vlasnika privatnih parcela. Uvek postoji najslabija karika i svesni smo toga da se ne možemo takmičiti sa fabrikom koja se bavi proizvodnjom građevinske keramike i koja uvek ima ekstra profit. Oni su daleko solventniji od nas i mi jedino možemo da alarmiramo javnost i ukažemo na ogromnu moguću štetu – naglasila je ona pitajući zašto Polet za ekspoataciju ne uzme parcele četvrte i pete klase, koje su nešto dalje od fabrike. – U slučaju da Polet dobije dozvolu da kopa novi kop njive će biti uništene. U blizini mesta gde su ranije kopali prinosi su manji, žito ostaje patuljasto, na metar-dva dubine su voda i trska. Nažalost, to je ostalo od prvoklasne banatske zemlje, a sada se može desiti da se potpuno poremeti vodni režim, da se zemljište rasuši i da se na njemu više ne može raditi.

Na samo nekoliko desetina metara od planiranog kopa nalazi se Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo. Kop bi, ukazali su nezadovoljni poljoprivrednici, doveo do njegovog potpunog uništenja, za šta bi mogli stići višemilionski penali opštini, pokrajini i republici.  

Nexe bez odgovora, Pokrajina će se uključiti

Po njihovim rečima postoji i opstrukcija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji im ne dozvoljava uvid u studiju uticaja na životnu sredinu Nexe grupe.

Prema informacijama novobečejskih poljoprivrednika ova kompanija još uvek nije dobila zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje. Takođe, prema njihovim saznanjima, na teren će izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje ovog problema.

U Nexe grupi juče nismo mogli da dobijemo odgovore na pitanja u vezi sa novim glinokopom.

Slano Kopovo – dragulj prirode koji se mora sačuvati

Slano Kopovo nalazi se pet kilometara severoistočno od Novog Bečeja, omeđano putevima Novi Bečej-Novo Miloševo i Novi Bečej-Bašaid. Jedan je od reprezentativnih, još uvek očuvanih panonskih predela. Ovo slano jezero predstavlja izuzetnu prirodnu vrednost i sa geomorfološkog, hidrološkog i mikroklimatskog aspekta. Slano Kopovo predstavlja jedno od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji. U ovom rezervatu kažu da se već oseća ozbiljan nedostatak vlage, što negativno utiče na biljni i životinjski svet.

S. G.