banner-image

Berba jagoda u šabačkom kraju na 1.200 hektara

Jagoda je prvo voće koje dozreva u proleće. U plastenicima berba uveliko traje, a u šabačkom kraju, gde su najveće površine u našoj zemlji pod jagodom, počela je berba i na otvorenom i otkup slatkog ploda.

Krupni i slatki plodovi, brzo napune gajbicu. U dva plastnika, sa dve i po hiljade biljaka, Zoran Živanović iz Gornje Vranjske do sada je ubrao oko pola tone jagode.

-Do sad nismo ovo radili, jako smo zadovoljni, imamo jako kvalitetnu jagodu. Cena je za sad 200 dinara, bila je 250‘, kaže Živanović.

Male površine su u plastnicima, a na otvorenom, više je od 1.200 hektara. Posao težak, a zarada prva i najslađa u proleće.

– Jagodom se bavimo trideset godina, u suštini to je prva para za seljaka. Inače, rada ima mnogo oko nje, truda ima dosta. Zarade za sada ima’, kaže Milutin Makević iz Sinoševića.

Bez navodnjavanja, proizvodnja je nezamisliva. Leje u kojima šabački voćari uzgajaju jagodu, duže su od osam hiljada kilometara.

Gotovo svako domaćinstvo u Pocerini uzgaja jagode. U berbi koja traje oko mesec dana, angažovano je nekoliko hiljada sezonaca. Jedan radnik za dan ubere više od stotinu kilograma jagode.“

– Možda bi to bile i veće površine, radnika nema. Uglavnom se snalazimo sami, uz pomoć rođaka, ponekog nađemo, al to je već malo teže. Ide se po radnike daleko, kaže Zdravko Makević iz Sinoševića.

Daleko putuje i jagoda iz Pocerine. Većina roda izvozi se u Rusiju.

– U Srbiji je najkvalitetnija. Sorta Kleri poredi se među dve tri sorte najkvalitentije u svetu. Oni hoće kvalitet, i tržišnu cenu“, Vukašin Perić, otkupljivač jagode.

Na obronicima Cera, u rodnoj godini na jednoj sadnici, ubere se više od pola kilograma jagode. I pored velikih ulaganja i problema sa otkupnom cenom, od proizvodnje niko ne odustaje.

Izvor: RTS