banner-image

Mraz oštetio voće i povrće u Ivanjici

Jutarnje temperature u minusu i obilne kiše koje su ovih dana zahvatile ivanjički kraj, negativno su uticale na razvoj povrtarskih, ali i voćnih kultura.

U domaćinstvu Lukovića, u selu Gleđice, usled niskih temperatura, došlo je do izmrzavanja lista na krompiru, ali i nasilnog skidanja cvetova na jabukama i šljivama, kao i plodova na trešnjama.

– Najveća oštećenja su na krompiru, listovi su potpuno uništeni, ali se nadam da će biti roda. Još uvek je rano da se utvrdi da li je bilo štete ili ne. Međutim kada je reč o trešnjama, njih ove godine neće biti, jer ih je mraz potpuno uništio. Strahujem i za jabuke i šljive jer su cvetovi potpuno promrzli, ne verujem da ćemo imati šta da uberemo”, kaže Ivan Luković za agenciju RINA.

Luković dodaje da je malina, sorte vilamet koju uzgaja na jednom hektaru u ivanjičkom selu Gleđica ovih dana najbolje podnela jutarnje mrazeve. Nada se da će barem ova voćka izdržati minuse.

– Najbolji način zaštite od poznih prolećnih mrazeva i izmrzavanja su anti – frost sistemi, kaže za agenciju RINA Milan Lukić, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo.

On apeluje na poljoprivredne proizvođače da putem podsticaja resornog Ministarstva iskoriste priliku da ugrade anti – frost sisteme i na taj način se zaštite od mrazeva. Drugi način jeste osiguranje zasada od poznih prolećnih mrazeva kao i od grada.

Lukić podseća da je država povećala subvencije za osiguranje proizvodnje na 70 odsto u područjima koja su najugroženija vremenskim nepogodama. Cilj je da se stimulišu poljoprivrednici da u većoj meri osiguraju svoje useve.

Izvor: Glas Zapadne Srbije