banner-image

Španski i srpski agrar na zajedničkom putu

Kroz uspešan model zadrugarstva i razvoj napredne tehnologije, Španija je prevazišla nepovoljne geografsko-klimatske faktore i postala jedan od najvećih svetskih izvoznika voća i povrća.

Špansko poljoprivredno iskustvo i tehnologije u mnogim segmentima mogu pomoći srpskoj poljopriveredi, a prilika da se ovi sektori bolje upoznaju je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Kraljevina Španija četvrtu godinu zaredom nastupa na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (11-17. maj), gde će predstaviti svoja najnovija tehnološka dostignuća iz najvažnijih poljoprivrednih sektora.

Pod pokroviteljstvom Trgovinsko-ekonomskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu i Španskog instituta za promociju izvoza i investicija ICEX, srpski privrednici će imati prilike da razmene iskustva sa sedam španskih kompanija, liderima u oblasti poljoprivredne tehnologije i opreme. Španija je danas najveći izvoznik voća i povrća u Evropskoj uniji i treća u svetu.

Ključni razlozi uspeha španske poljoprirvedne proizvodnje leže, sa jedne strane, u razvoju najnaprednije tehnologije koja obezbeđuje optimalnu i kontinuiranu proizvodnju, i uspešnog modela zadrugarstva sa druge strane – danas u Španiji mnoge složene zadruge funkcionišu kao multunacionalne kompanije koje su prisutne na svetskom tržištu.

„Španija je prva zemlja EU po površini zasada pod plastenicima, dok se skoro četvrtina poljoprivrednog zamljišta navodnjava. Nepovoljni klimatski uslovi naterali su španske proizvođače poljoprivredne opreme da razviju inovativna rešenja koja će trajno odgovoriti na izazove sa kojima se širom sveta susreću poljoprivrednici u XXI veku. Mislim da veliko špansko iskustvo, u kombinaciji sa lokalnim srpskim kompanijama može biti od velikog značaja za dalji zajednički razvoj našeg agrarnog sektora. Kao dobar primer srpsko-španske saradnje naveo bih izgradnju najvećeg dvostranog elektrificiranog rendžera za navodanvanje na svetu, dugačkog čak 1.600 metara“, istakao je g. Havijer Alvares, šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Boegradu.

Španci neprikosnoveni u plasteničkoj proizvodnji, foto Agrosmart

Na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, srpskim poljoprivrednicima u okviru Nacionalnog štanda Kraljevine Španije predstaviće se kompanije Caudal, Invernaderos Ima, RKD Irigation, Tradecorp, Semillas Fito, Saleplas i Novagric, koji će srpskim poljoprivrednicima predstaviti svoje plastenike, sisteme za navodnjavanje, đubriva, semenski materijal kao i sisteme za preradu otpadnih voda.

U 3.500 zadruga 100.000 radnih mesta i 29 milijardi evra profita

Jedan od razloga za uspeh španske poljoprivrede je i tradicija zadrugarstva koja se u Španiji negovala od davnina, što je doprinelo rastu ovog sektora kroz komercijalna partnerstva i udruživanja.

Španski model zadruga predstavlja provereno rešenje za nove izazove sa kojima se danas susreće poljoprivredni sektor širom sveta Imajući u vidu značaj zadrugarstva, Vlada Španije donela je Državni plan partnerstva i udruživanja (2015- 2020) kojim je obezbeđeno preko 250 miliona evra, i oformljeno preko 200 novih poljoprivrednih zadruga.

Danas, u Španiji postoji preko 3.500 zadruga koje generišu profit od skoro 29 milijardi evra i obezbeđuju 100.000 radnih mesta. Mnoge složene zadruge, sačinjene od hiljada poljoprivrednika, već funkcionišu kao multionacionalne kompanije i prisutne su na svetskom tržištu.

Istovremeno, primetno je smanjenje broja zadruga sa jedne, odnosno ukrupnjavanje zadruga sa druge strane, što ukazuje na neophodnost udruživanja.

Veliki doprinos agencije za izvoz ICEX

Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) je španska državna agencija koja za cilj ima upoznavanje stranih tržišta sa raznovrsnom i kvalitetnom ponudom španskih kompanija, kao i promociju Španije kao destinacije za strane direktne investicije. Preko mreže Ekonomsko-trgovinskih odeljenja pri španskim ambasadama širom sveta, ICEX pruža sve potrebne informacije o španskom tržištu i ponudi.

(Agrosmart)