banner-image

Resavski stočari očekuju najsjajnija sajamska odličja

Stočari Svilajnca će na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji počinje sutra, učestvovati s 25 junica simentalske pasmine i dva konja lipicanera.
Na sajmu smo najjači i po broju i po kvalitetu grla, i očekujemo, kao i ranijih godina, najviše nagrade, rekao je predsednik Skupštine opštine Vladan Rajković.

Stočari Resave su među najtrofejnijima na dosadašnjim Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Njihov nastup finansira Skupština opštine iz budžeta u „okviru podrške i doprinosa razvoju stočarstva i posticaj za ostvarivanje uspešnih rezultata i u budućnosti“.

Uzgajivači goveda simenatlske pasmine iz Resave, na ovom sajmu su, posebno bili uspešni i nagrađeni za izlaganje junica i kolekicija.

Tri godine za redom bili su apsolutni šampioni u govedarstvu Novosadskog sajma. Predsednik opštine Svilajnac Predarg Milanović je dobitnik Plakete sajma „za doprinos razvoju stočarstva“ u ovom kraju. Opštinska uprava dobitnik je Zlatnog šampionskog pehara za izložene junice simentalske pasmine 2013. godine.

Prvi put ove godine na sajmu će, u okviru Nacionalne izložbe stoke, biti i „izložba genetskih potencijala“ u okviru kojih će se predstaviti autohtone rase neophodne za održavanje biodiverziteta“, saopštili su organizatori sajma.

Tradicija uzgoja goveda simentalske rase na području Svilajnca datira od 1885 .godine a Svilajnčani, sa simentalkama na izložbama i sajmovima učestvuju od 1935.godine, uključujući i grad Tur u Švajcarskoj.

Imaju i svoj Resavski poljoprivredni sajam duže od 50 godina sa izložbom priplodnih goveda simenatlske pasmine i uvršten je, od 1998. godine, u kalendar evropskih i svetskih izložbi i sajmova odlukom Evropskog udruženja odgajivača goveda simenatalske rase, čije je sedište u švajcarskom gradu Colikofen.

Izvor:Dnevnik