banner-image

Ko ima 8.000 evra može da vodi kući Mališu

U okviru izložbe životinja na 86. međunarodnom sajmu u Novom Sadu posetioci će moći da vide više od 1.600 životinja različitih vrsta i rasa.

Ova izložba organizuje se pod pokroviteljstvom resornog Ministarstva, a posetioci će osim dobro poznatih rasa imati priliku d vide i rase koje se ubrajaju u genetičke resurse čiji uzgoj država dodatno finansira iz budžeta.

Na govedarskoj izložbi posetioci mogu da vide kvalitetna grla rasa holštajn-frizijska, simentalska, šarole, belgijsko plavo, kao i bivola koji su predstavljeni u okviru genetičkih resursa. Najveća gužva bile je oko boksa u kojem je izložen bik Mališa od 1.710 kilograma kojeg vlasnik već treću godinu dovodi na sajam s namerom da ga proda. Za njega traži oko 8.000 evra.

Ljubitelji konja moći će da vide lipicanere kojih, kao i svake godine ima najviše. Osim njih izloženi su i noniusi, hrvatski polukrvni i šetland poniji.

Posetioce očekuje i bogata svinjarska izložba na kojoj se osim visokoproduktivnih rasa izlažu i autohtone rase moravka, resavka i mangulica.

Kozarska izložba je u pogledu rasa mnogo bogatija nego ranijih godina, pa posetioci osim alpskih koza koje su dominirale izložbom imaju priliku da vide i sanske. U okviru genetskih resursa izloženi su i primerci balkanske i srpske bele koze.

Ovčarska izložba je tradicionalno najobimnija. Proizvođači su izložili kvalitetne životinje rasa virtemberg, šarole, teksel, il de frans, safolk. Izložene su i autohtone rase. Najviše ima pramenki sojeva krivovirska, lipska, svrljiška, vitoroga, a posetioci mogu da vide i cigaje.

S.K.