banner-image

Otvoren 86. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je danas na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu da je srpski agrar bio zaparložen i zapušten ali da je kroz stabilnu politiku države postao konkurentan i da će se još razvijati u budućnosti.

Vučević je svečano otvarajući 86. sajam rekao da je loše stanje u agragu bilo posledica loše politike, promašenih strategija i loših privatizacija.

„To ne smemo da zaboravimo kada danas poredimo podatke. Tri su segmenta koja su ključna za sadašnju i buduću poljoprivredu u Srbiji. Prva su subencije i podrška od strane države, gde je samo ove godine nivo tih sredstava u resornom ministarstvu sedam milijardi viši nego 2018. godine, sa posebnim akcentom na podsticaje za mlade“, rekao je Vučević.

Kako je kazao, druga komponenta je politička stabilnost i međunarodno priznata Srbija koja otvara nova tržišta za poljoprivrednike, a treća tačka koja se nadovezuje na konkurentnost je „spoj nauke i poljoprivrede, odnosno spoj nauke sa vojvođanskom plodnom zemljom, što donosi i bolji položaj u tržišnoj utakmici“.

Dodao je da će za tu svrhu u Novom Sadu ce bit otvoren i IT institut koji će se baviti poljoprivredom.

„Pred nama je 86. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji nas vodi ka budućnosti i tamo nas čekaju naši partneri iz celog sveta. Raste broj izlagača, što je posledica vrednog rada“, dodao je Vučević.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je na otvaranju da Srbija „nije zemlja nafte ili mora, niti zlata“, ali da ima poljoprivredu i hranu.

„Ja mislim da je to stvar koja nas treba da vodi u godinama ispred nas, naročito u sektoru prehrambene poljoprivrede, i to je segment gde možemo da budemo veoma jaki. Dve milijarde evra je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima. Ako nemate prehrambenu industriju i dobru trgovinu, ako nemate to kome da prodate, onda ne vredi. To je naš zadatak, da otvorimo nova tržista i povećamo prodaju i proizvodnju“, kazao je Nedimović.

On je posetioce sajma pozvao na posebnu manifestaciju posvećenu organskoj poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodima sa geografskim kvalitetom, koje podržava njegovo ministarstvo, vodeći se, kako je rekao, „aktuelnim svetskim trendovima koji u prvi plan donose ekološku i održivu organsku poljoprivredu“.

Potpredsenik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da godinama unazad ta institucija pomaže poljoprivredu sa 20 milijardi dinara, te da je posebno ponosan na nove mere subvencionisanja za mlade poljoprivrednike i zadruge, kao i na projekte navodnjavanja u Vojvodini gde će 107 hiljada hektara u narednom periodu biti pod sistemima za navodnjavanje.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ovo najvažnija manifestacija u ovom delu Evrope, te da je za 86 godina postojanja ugostio više od 7.000 stranih i 100.000 domaćih proizvođača, a da je deset miliona posetilaca prošlo kroz kapije sajma.

„Uspeh je naš imperativ. Sajam je mesto razmene iskustava i edukacije. Novosadski sajam napreduje, jer Srbije ide napred, u atmosferi uspeha koju su stvorili predsednik Srbije, republička i Pokrajinska vlada, kao i grad Novi Sad“, kazao je Cvetković.

Na Poljoprivrdnom sajmu nastupa 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države. Poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz devet zemalja.

Prvi put na Poljoprivrednom sajmu nastupa Udruženje proizvodjača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije.

Biće organizovana Izložba hrane i Nacionalna izložba stoke uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resornog Pokrajinskog sekeratrijata i Grada Novog Sada, a Izložba poljoprivredne mehanizacije biće na 35.000 metara kvadratnih.

Sajam ove godine prvi put ima i zemlju partnera i zemlju prijatelja – Italiju i Tunis.

U Kongresnom centru će svakodnevno biti održavane konferencije, paneli i edukacije, a očekuje se nastup oko 30 italijanskih kompanija i dolazak oko 45 privrednika iz te zemlje koji će imati direktne B2B susrete sa izlagačima. Zahvaljujući zemlji prijatelju Tunisu, nastupiće 12 kompanija koje stižu iz Afrike.

Sajam će trajati do 17. maja, a generalni sponzor je Đenerali osiguranje.