banner-image

O inovacijama i agrobiznisu da učimo od Španaca

Da je implementacijom inovacija i novih tehnologija  jedino moguće unaprediti poljoprivrednu proizvodnju i osvojiti tržište, najbolje pokazuje primer Španije, koja je, kada je o reč o plasteničkoj proizvodnji, proizvodnji mineralnih đubriva, semenskog materijala, sistema za navodnjavanje i mnogo još čemu, među svetskim liderima u ovoj branši. Od ove zemlje najbolje se može učiti i o zadrugarstvu, o strateškom planiranju na nacionalnom nivou, merama agrarne, ekonomske i socijalne politike…

I ove godine naši poljoprivrednici i predstavnici agrobiznisa imaće priliku da se, kroz primere španskih kompanija koje učestvuju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, upoznaju sa najnaprednijom tehnologijom i uspešnim modelima poslovanja nastalim na temeljima zdrave, dugoročne državne strategije.

Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu, zajedno sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX), omogućilo je nastup sedam kompanija – SEMILLAS FITO, TRADECORP, RKD, SALEPLAS, CAUDAL, INVERNADEROS IMA i NOVEDADES AGRICOLAS.

SEMILLAS FITÓ 

Semenski materijal kompanije SEMILLAS FITO prolazi kroz stroge kontrole kvaliteta kako bi obezbedio pravilan i ujednačen rast, ali i otpornost ratarskih i povrtarskih kultura, čak i u nepovoljnim uslovima. Na srpskom tržištu semenski materijal ove kompanije pristan je preko domaćeg distributera, KONUS GLORIJE.

TRADECORP 

Efikasnost mikroelemenata u obliku helata i suspenzija, biostimulatori, folijarna đubriva, NPK i starteri i specijalni korektori kompanije TRADECORP oprobani su u više od 70 zemalja u svetu. Proizvodi kao što je Ultraferro, prepoznat kao najkvalitetniji EDDHA helat gvožđa na svetu, dostupni su i u Srbiji putem njihovog zvaničnog zastupnika, kompanije TRADEAGRO.

 

RKD

RKD proizvodi i razvija od 1981. godine sve tipove pivot sistema za navodnjavanje (centralni, lateralni i hipodrom sistemi). Stručni tim RKD-a je posvećen istraživanju, projektovanju, proizvodnji i postavljanju najadekvatnijih sistema navodnjavanja.

Španski proizvođač rendžera i lineara RKD i njegov partner u Srbiji INGEL AGRO razvili su inovativna rešenja kao što je najduži elektrificirani rendžer na svetu koji se pokazao rentabilnijim u radu u odnosu na one na naftni pogon. Španska i srpska kompanija RKD i INGEL su zajedničkim nastupom dobile posao na tržištu Belorusije.

Radi se o projektovanju, proizvodnji i montaži najveće jednostrane RENDŽER mašine na svetu, dugačke 930m. Ovo je drugi svetski rekord nakon što su ove dve kompanije 2015. god. u Srbiji izgradile najveći dvostrani MEGA RENDŽER na svetu, dugačak čak 1600m. Ove MEGA mašine su najbolja potvrda kvaliteta španske opreme i inovativnosti RKD-ovih i INGEL-ovih inženjera.

SALEPLAS

Kompanija Saleplas je osnovana 1984. godine, ali nešto kasnije, 1990. počinje da proizvodi svoje prve sisteme za navodnjavanje, dajući prioritet kvalitetu i razvoju inovativnih proizvoda. Prva inovacija kompanije je COVERLINE®. Sistem za navodnjavanje rasprskivačima, ali i drugi proizvodi kao što su filtracioni sistemi, cevi za poljoprivrednu i industrijsku primenu su naknadno postali deo ponude kompanije.

U skladu sa tim, Saleplas predstavlja jednu od pionirskih kompanija u adaptaciji cevi od polietilena pumpama i jedinicama za filtraciju, industrijskim instalacijama, hidrantima, itd. Kompanija je čak razvila sopstvenu tehnologiju izrade koju je primenila na proizvodnju. Proizvodi koji će biti izloženi su: sistemi za navodnjavanje kappo-kap i sa rasprskivačima, sistemi manuelne i automatske filtracije.

CAUDAL

 CAUDAL proizvodi cevi od polietilena za snabdevanje vodom za piće i navodnjavanje. Kada je reč o navodnjavanju, kompanija je tržištu ponudila cevi kap po kap koje su izrađene od materijala koji u sebi sadrže herbicid koji ne dozvoljava korenu da uđe u zalivne otvore.

INVERNADEROS IMA

Invernaderos IMA je specijalizovana za proizvodnju i postavljanje svih tipova poljoprivrednih konstrukcija visokog kvaliteta prilagođenih različitim kulturama i klimama.

NOVAGRIC

Razvija i nudi kompletna rešenja po sistemu „ključ u ruke“ u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Glavna delatnost kompanije podrazumeva dizajniranje, proizvodnju i ugradnju plastenika i sistema za navodnjavanje. Različiti tipovi plastenika koje nude se mogu koristiti u proizvodnji povrća, cveća, sadnica, kao i hidroponskoj proizvodnji, a njihova oprema za navodnjavanje uključuje mogućnost fertirigacije, navodnjavanja kap po kap, hidroponskog navodnjavanja, navodnjavanja rasprskivanjem, mikrorasprskivanjem, itd.

S. K.