banner-image
banner-image

Četrnaestogodišnji Kristijan najmlađi učesnik konjarske izložbe

Jedan od najmlađih konjara na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, četrnaestogodišnji osnovac Kristijan Pavlović iz Laćarka.

Na ovu manifestaciju došao je s pastuvom Fliperom, što je mnogo jednostavnije ime od onog zvaničnog – Favory Bonadea II. Fliper je na ovoj manifestaciji pre dve godine već osvojio titulu apsolutnog šampiona, ali je u to vreme bio u vlasništvu drugog konjara, a naš sagovornik se nada da će ove godine ponoviti taj uspeh.

Visoki devetogodišnji lipicaner ima lepu glavu, vrat, noge mu nisu previše debele, kopita su mu dobra i to su sve razlozi zbog kojih zaslužuje titulu “ako ne apsolutnog šampiona, onda samo šampiona”. Inače, taj pastuv je mirne naravi pa ga i dvogodišnji Kristijanov brat šeta po dvorištu bez bojazni da će ga životinja povrediti.

– Kad sam bio mlađi imao sam ponije, a sad sam prešao na velike konje – priča Kristijan, čija se porodica bavi konjarstvom nekoliko godina. -Imamo sedam konja, ali smo ovde izložili samo jednog – najlepšeg. To je i razlog što se nadamo pobedi. Mi držimo konje samo za takmičenje, a možda ćemo se upustiti i u druge segmente ovog posla jer mnogo vremena provodimo s konjima. Skupo je uzgajati ih, ali isplati se.

Možda ne isključivo u novčanom smislu, kaše Krstijan, koji planira da upiše srednju veterinarsku školu, već zbog toga što povezanost s konjima i ljubav prema konjarstvu predstavlja veliko zadovoljstvo.

– Kada vam je jedna tako plemenita životinja privržena, kada vam dozvoljava da je jašete, ali i kada možete da se hvalite njome, osećaj je nezamenljiv. – Zato mi i nije teško da se bavim njima, iako je potrebno mnogo truda i vremena da bi se postigli dobri rezultati – kaže Pavlović.

Izvor:Sajam.net