banner-image

Poljoprivrednici i đaci s Kosova na Sajmu u Novom Sadu

Oko stotinu poljoprivrednika iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija došlo je u ponedeljak na 86. međunarodni poljoprivredni sajam, a još toliko, uključujući i đake Poljoprivredne škole iz Leška, doputovaće u sredu, 15. maja. Reč je o tradicionalnom susretu tokom kojeg poljoprivrednici iz južne srpske pokrajine imaju priliku da vide inovacije iz domena svog rada.

– Raduje me i velika mi je čast i zadovoljstvo što i ove godine mogu da ugostim i poželim dobrodošlicu našim dragim gostima iz naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija – rekla je izvršna direktorka za integrisane marketing komunikacije i članica Izvršnog odbora Novosadskog sajma Msc Jelena Marinković Radomirović. – Slobodno mogu da kažem da je dolazak gostiju s KiM postala tradicija koja je značajna i za nas i za njih. Sigurna sam da će na Sajmu videti mnogo noviteta, razmeniti iskustva i kroz inovacije unaprediti svoje poslove. Trudićemo se da i dalje budemo dobri domaćini, da naši gosti ponesu mnogo pozitivnih utisaka i radosti odavde jer, u suštini, to Sajam i jeste –  mnogo atraktivnosti i dobre energije i sigurna sam da ćemo se i sledeće godine videti na Poljoprivrednom sajmu u još većem broju.

Poljoprivrednici s Kosova i Metohije na ovaj Sajam dolaze uz podršku  Novosadskog sajma, kako bi  unapredili svoja znanja i preneli ih svojim kolegama.

– Veliko je zadovoljstvo biti na ovako značajanoj manifestaciji na kojoj se može videti šta su novine i aktuelnosti u domenu poljoprivrede i potom to iskoristiti – istakao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zadužen za privredu, poljoprivredu i ruralni razvoj, dr Zoran Bojović. – Mi smo tu da, kao Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pomognemo poljoprivrednicima da dobiju ono što im je neophodno. U narednih desetak dana biće raspisana javna nabavka od 200 miliona dinara za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Dokumentacija je pripremljena, a u narednih mesec dana planira se dodatna podrška poljoprivrednicima s KiM. Naša je dužnost da im pomognemo, da im obezbedimo uslove za kvalitetan i ispunjen život, da mogu da rade i zarađuju.

Vlada Srbije je prošle godine poljoprivrednicima s KiM podelila 450.000 sadnica i opremu za navodnjavanje u vrednosti od oko 80 miliona dinara, a kako Bojović navodi, država će nastaviti s programom podrške.

– Zahvalni smo što smo posetili ovaj Sajam i to je dobro za nas pošto smo u prilici da vidimo inovacije koje se tiču poljoprivredne mehanizacije, ali i da razmenimo iskustva s ljudima koji se ovim poslom bave – kaže poljoprivrednik iz Prilužja Branislav Vuksanović. – Možda u nekom budućem periodu konkurišem za dobijanje mehanizacije, za sada se nisam na to odlučivao.

Porodica Vuksanović je iz Obilića i decenijama se bavi poljoprivredom –  ratarstvom i stočarstvom. Trenutno ih je u domaćinstvu 14 i ne žele da napuste svoje vekovno ognjište gde uzgajaju pšenicu, kukuruz, detelinu, bikove…

– Intezivno se bavimo poljoprivredom i nikad nismo prekidali proizvodnju, ni za vreme bombardovanja, ni pre rata – ponosan je Veljko Vuksanović, dodajući da su se poljoprivredom bavili njegovi preci, on, a i deca nastavljaju tradiciju. – Volimo da vidimo svu naprednu tehnologiju u poljoprivredi koja se ovde nudi jer nemamo takvu priliku na KiM. Može da se preživi od poljoprivrede, ali nam je potrebna pomoć kako bismo postizali bolje rezultate.