banner-image

Poljoprivrednici nedovoljno veruju osiguranju

Osiguranje poljoprivrede – trošak ili investicija bio je naziv tematskog skupa  koji je održan danas na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u organizaciji Dnevnik-Poljoprivrednika i Novosadskog sajma.

Na ovom skupu, na kojem su učestvovali predstavnici iz osiguravajućih kuća, lokalnih samouprava, različitih institucija, kao i poljoprivrednici moglo se čuti da broj polisa u ovom sektoru raste iz godine u godinu, ali da je njihv broj i pored toga mali.

Stručnjaci i osiguravajuće kuće upozoravaju da je najefikasniji način zaštite poljoprivredne proizvodnje koja je često pod direktnim uticajem klime, upravo osiguranje. Na skupu su istakli da ova mera zaštite prihoda iznosi, zavisno od vrste proizvodnje, najviše deset odsto njene vrednosti.

Treba napomenuti i da država pruža pomoć poljoprivrednicima tako što im regresira premiju osiguranja sa 40, 45 ili čak 70 odsto. Novost je da od ove godine i lokalne samouprave mogu da daju svoj doprinos tako što će dodatno regresirati premiju iz svog budžeta i time osiguranje učiniti još povoljnijim za poljoprivrednike. Sa stanovišta struke, dakle, osiguranje je mera koja predstavlja važnu investiciju u sigurnost proizvodnje.

Međutim, ako se ima u vidu da svega tri odsto poljoprivrednika zaključuje polisu kojom štiti  životinje i useve nameće se zaključak da oni osiguranje osmatraju, pre svega, kao trošak.

Neki od problema u ovom sektoru na koje su ukazali stručnjaci su nepoverenje poljoprivrednika i njihova nedovoljna edukovanost o mogućnostima osiguranja kao i načinima naplate ukoliko dođe do nepogode.

Čuli su se predlozi da se osiguranje kao obavezna mera veže uz državne subvencije.To je model koji se uveliko primenjuje u svetu i daje dobre rezultate. Iz resornog ministarstva, međutim, poručuju da je za tako nešto još rano jer ima suviše malih proizvođača kojima je svaki namet prevelik izdatak.

Pčelari su na ovom skupu tražili da im se izađe u susret i ponudi neki model osiguranja od krađa opreme, trovanja I uginuća pčela, a osiguravajuće kuće su izrazile spremnost da to učine.

Učesnici i govornici na skupu bili su predstavnici DDOR Novi Sad, Dunav osiguranja, Đenerali osiguranja, Triglav osiguranja,  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, opština Topola, Ruma i Aleksandrovac, Zadružnog saveza Srbije, Udruženja osiguravača Srbije i Odbora za selo SANU.

Izvor:Poljoprivrednik