banner-image

Evropskim novcem do savremenih plastenika namenjenih obrazovanju

Kroz projekat Agrino, koji je sufinansiran iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska- Srbija 2014-2020 plastenike će dobiti Institut za ratarstvoi povrtarstvo i škole u Vršcu, Rumi i Futogu.

U okviru 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević učestvovao je u radu okruglog stola „Inovacije u poljoprivredi-put ka održivom razvoju“, posvećenom realizaciji međunarodnog projekta Agrino.

Radojević je podsetio da, osim Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji je po prvi put vodeći partner u jednom međunarodnom projektu, u partnerskom odnosu za njegovu realizaciju su Županija Čongrad u Mađarskoj, Institut za ratrstvo i povrtarstvo, kao i Fond za evropske poslove u Novom Sadu.

“Projekat Agrino je bio izazov za sve u Sekretarijatu, i to smo postavili kao jedan od prioritetnih ciljeva još 2016. godine – aktivnije učešće u prekograničnim projektima i način da se dodata finansijska sredstva od strane EU sliju u poljoprivredu AP Vojvodine”, naglasio je Radojević.

On je podsetio da je vrednost projekta oko 325 hiljada evra i posebno se zahvalio partnerima, uz čiju pomoć je Agrino koncipiran u adekvatan projekat, koji je prepoznat od strane Evropske komisije i na taj način je omogućeno da dobijemo najsavremenije plastenike na nekoliko lokacija širom Vojvodine. Savremeni plastenik je najpre postavljen na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, a kako je Radojević precizirao novi plastenici biće smešteni na još tri lokacije- u srednjim poljoprivrednim školama: u Rumi, Futogu i Vršcu.

Prema Radojeviću, na ovaj način učenici ovih škola dobiće mogućnost dualnog obrazovanja, a značajno je i to što se ovi inkubatori stavljaju na raspolaganje svim mladim poljoprivrednicima, koji žele da se edukuju i da osavremene svoju plasteničku proizvodnju.

Radojević je istakao da je završetak projekta predviđen do kraja novembra , ali da je njegov nastavak predviđen kroz novo apliciranje, te izneo uverenje da će Evropska komisija pokazati razumevanje da Agrino projekat nastavi sa svojom realizacijom.

Direktorka Fonda Evropski poslovi Vidosava Enderić istakla je da je glavni cilj ovog projekta sticanje znanja, ali i njegova održivost. Edukacijom ruralnog stanovništva, uz primenu savremene proizvodnje, postiže se da oni povećaju proizvodnju u svojim okućnicama, a samim tim doprinesu rastu životnog standarda.

Direktorka novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Svetlana Balešević Tubić je ovom prilikom istakla “da bi održiva privreda Srbije mogla da funkcioniše, potrebno je da privreda bude zasnovana na znanju i inovativnosti”. Ona je i naglasila da je upravo to i glavna tematika ovog projekta, odnosno da sve ono što su rezultati istraživanja kada je Institut u pitanju, bude preneseno u praksu do krajnjeg korisnika.

Pored stvaranja sorti i hibrida za korisnike, zadatak Instituta, kako je direktorka naglasila, jeste i edukacija i prenos znanja iz oblasti tehnologije. Ona je navela da na indirektan način edukacijom i sagledavanjem načina kako da se ostvare vrhunski prinosi, Institut želi da pokaže da treba ostati u proizvodnji posebno kada je reč o povrtarskoj proizvodnji, koja je najveći benefit projekta Agrino, odnosno mogućnosti da mladi ostanu na selu, proizvode i od toga lepo žive.