banner-image

Međunarodni dan voćara prvi put na Novosadskom sajmu

Međunarodni dan voćara biće organizovan prvi put u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Organizatori su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, revija „Dobro jutro“ koja izlazi u okviru „Dnevnika“ AD i Novosadski sajam.

Tim povodom, na konferenciji za novinare, pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević, najavio je da će ovaj skup okupiti voćare iz cele Srbije, predstavnike voćarskih zadruga, nauke i struke, domaće stručnjake ali i eksperte u proizvodnji voća iz Italije.

„Želimo da iz različitih uglova sagledamo stanje i doprinesemo razvoju voćarske proizvodnje u Srbiji, u kojoj naša država ostvaruje značajan devizni priliv. Podatak koji najbolje na to ukazuje govori da smo u 2018. godini proizveli preko 1,4 miliona tona voća, što je za 17 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kao i to da je od tih 1,4 miliona tona, izvezeno preko 440 hiljada tona u vrednosti od blizu 600 miliona dolara“, izjavio je dr Radojević.

Prema rečima Radojevića, učesnici skupa imaće priliku da iz prve ruke dobiju informacije i o merama podrške Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i da se bliže upoznaju sa povoljnim kreditnim linijama na pokrajinskom nivou.

„Za nas koji učestvujemo u kreiranju mera agrarne politike, Dan voćara je posebno važan, jer ćemo sagledavanjem aktuelnog stanja u voćarskoj proizvodnji planirati i donositi mere podrške registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Model i koncept za koji smo se opredelili prilikom formiranja Pokrajinske vlade 2016. godine, jeste da aktivno i kontinuirano razgovaramo sa poljoprivrednim proizvođačima, strukovnim udruženjima, zadružnim sektorom, predstavnicima nauke i struke. Sve u cilju usaglašavanja mera u skladu sa potrebama poljoprivrednih proizvođača. To je jedinio koncept koji je održiv i na osnovu toga, mi smo postojeće mere agrarne politike unapredili i uveli nove,“ izjavio je resorni sekretar.

Profesor dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta je naveo podatke o porastu izvoza voća. Prema njegovim rečima, za uspon voćarske proizvodnje zaslužno je svakako znanje, uvođenje savremenih tehnologija i udruživanje, što omogućava veću konkurentnost na tržištu. On je na Dan voćara najavio dolazaka eksperta iz Italije, koji će govoriti o razvoju kooperativa i o prelasku sa konvencionalne proizvodnje na integralni koncept proizvodnje voća. Biće reći i o biološkoj proizvodnji voćnih vrsta.

Direktorka „Dnevnika“ AD i urednica revije „Dobro jutro“ Gordana Živković je istakla da je na ovaj skup pozvano više od 500 voćara iz cele Srbije i da se očekuje veliki odziv, te poželela da Međunarodni dan voćara preraste u stalnu manifestaciju.