banner-image

Bogata ponuda zanatskih piva za sve ukuse

Udruženje malih nezavisnih pivara Srbije se, kao i prethodne godine, predstavlja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Nastupili su u uz podršku Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ono što su izneli pred publiku – zanatska piva najbolja iz Srbije, privlače i najveći broj posetilaca Hale 1a Novosadskog sajma.

– Ogroman pomak za nas, male pivare leži u činjenici da su nas prepoznale i institucije što potvrđuje i poziv za učešće na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, uz izlagače organskih proizvoda, proizvoda sa obeležjem geografskog porekla i oznakom Srpski kvalitet. Proizvodnja zanatskog piva u Srbiji je mlada industrija, ali udruženje raste – kaže predsednik Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije Dejan Smiljanić.

On kaže da pivari ne kriju da se u ovaj posao ulazi iz ljubavi prema ovom piću.

– Prirodan put u pivarstvu podrazumeva da se pivo strastveno voli, sledeći korak je da se kuva za sebe, a posle nekog vremena se priča širi i polako, faktički iz igre, sve preraste u nešto što postaje posao – priča Smiljanić koji je vlasnik pivare „The black turtle“.

Udruženje malih nezavisnih pivara Srbije ima 25 članova. „The black turtle“, tu su „Kruger&Brent“, „3bir“, „Dogma“, „Sindikat“, „Kaš Balkan Brewtopia“, „Baš pivo“, „Kompas“, „Paunović“, „Brauhause“, „Vrač“, „Feriks“, „Ubska“, „Crow“, „Tron“, „Mini pivara“, „Medved“…

Među brojnim točiliocima zanatskog piva, je i prva mala pivara u bivšoj Jugoslaviji  „Kruger&Brent“ koja postoji od 1991. godine.

– Osnivanje pivare bila je ideja mog oca koji je opremu uvezao iz Amerike i započeo s kuvanjem piva – priča Marius Laoj iz ove pivare. – . Počeli smo s običnim svetlim pivom, a sada imamo šest vrsta piva – pils, gold fever aromatizovano svetlo pivo, dve vrste crnog piva – porter i staut, pšenično i crveno pivo, koje je poznato širom zemlje.

Posetioci, sva piva iz malih pivara na sajmu mogu da probaju po ceni od 140 dinara.