banner-image

Indijci napravili prvi traktor u Jarkovcu

Prvi traktor koji je izašao iz obnovljenog pogona fabrike IMT u Jarkovcu predstavljen je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Meštani tog malog sela u opštini Sečanj, koje je svojevremeno obradovala vest da će novi vlasnik fabrike IMT, indijska kompanija „Tafe”, ponovo otvoriti pogon u Jarkovcu, sada su dobili i zvaničnu potvrdu da su namere inostranog gazde zaista ozbiljne.

Pomoćnica predsednika sečanjske opštine i bivša upravnica pogona u Jarkovcu Biljana Savović potvrdila je juče za „Dnevnik” da je urađeno prvih sedam probnih traktora, koji će krasiti izložbeni štand na novosadskom Poljoprivrednom sajmu.

– Trenutno je angažovan manji broj ljudi jer su pripreme za zvaničan početak rada pogona još uvek u toku – istakla je Biljana Savović. – Hala u kojoj će se odvijati proizvodnja za sada nije u potpunosti osposobljena za rad. Po poslednjim informacijama, zvaničan početak rada pogona u tom selu mogao bi se očekivati u septembru ove godine.

Ona je podsetila na to da su svojevremeno ovde postojali dobri elektrozavarivači, koji su bili deficitarni u kompaniji IMT, pa su ovdašnji radnici išli na ispomoć u druge pogone. U najbolje vreme IMT je u Jarkovcu zapošljavao 120 radnika. U tom pogonu, koji je sada preuzeo „Tafe”, proizvodile su se jednoosovinske prikolice nosivosti 3,5 tone, kao i stranice za traktorske kabine. Najviše proizvoda, po rečima naše sagovornice, plasirano je na tržišta Republike Srpske i Kosova. Međutim, fabrika u Jarkovcu prestala je da radi pre nekoliko godina.

– Pogoni u Jarkovcu su i dan-danas dobro očuvani, a osim proizvodne hale, tu su i farbara i skladišni prostor – istakla je Biljana Savović.
Podsetimo, Indijci su za 66,8 miliona dinara stekli pravo na intelektualnu svojinu IMT-a, koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu, dok zemljište na kojem je fabrika IMT ostaje u vlasništvu Srbije.

Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, najavljeno je da bi proizvodnja novih IMT traktora mogla početi najkasnije za godinu, uz napomenu da će ključne komponente, poput motora, stizati iz Indije, dok će se u Srbiji praviti ostali delovi i sklapati traktori s oznakom IMT.

(Dnevnik)