banner-image

Gornji Milanovac primer dobrog ulaganja u poljoprivredu

Ovogodišnji 86. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, koji je tradicionalno okupio sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana oslonjenih na poljoprivredu, juče je posetilo 70 poljoprivrednika sa teritorije opštine Gornji Milanovac. Tim povodom, imali su prilike da posete štandove i da se upoznaju sa najnovijim trendovima i inovacijama u mehanizaciji.

Poljoprivrednici su u okviru posete sajmu u Kongresnom centru, prisustvovali konferenciji na temu „Zadrugarstvo i udruživanje kao model razvoja poljoprivrede“, na kojoj je Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac, zahvaljujući dobrom primeru ulaganja u poljoprivredu, imala zapaženo učešće.

„Primer smo dobre prakse ulaganja u poljoprivredu. Kao što je poznato, izdvojili smo 50 miliona dinara za poljoprivrednu proizvodnju, finansirali smo poljoprivrednike kroz 5 programa mera, pomogli smo i osnivanju 7 novih zadruga. Na konferenciji je stavljen akcenat i na osiguranje poljoprivrednih useva i plodova, gde je direktor Dunav osiguranja apelovao na poljoprivredne proizvođače da osiguravaju svoje useve, jer je Moravički okrug pokriven od Republike sa 70 posto osiguranja, a opština Gornji Milanovac je dodala još 10 posto, tako da poljoprivrednici mogu da računaju na 80 posto povraćaja od osiguranja, što je naišlo na veliko odobravanje prisutnih“, istakla je šef kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković.

Učesnici konferencije na temu Zadrugarstva bili su i ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, generalni direktor Dunav osiguranja Mirko Petrović i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Glas zapadne Srbije