banner-image

Vojvođanskim stočarima 142 miliona za opremanje farmi

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore vredne više od 142 miliona dinara, korisnicima 69 poljoprivrednih gazdinstava, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstsva po konkursu za opremanje stočarskih farmi.

Pokrajinska vlada obezbedila je deo novca za ovu veliku investiciju, kako bismo unapredili ovu oblast, kazao je Mirović.

„Sprovodimo nove mere agrarne politike, koje su više usmerene na mala i srednja preduzeća kao i na poljoprivredna gazdinstva. To su mere koje nismo imali pre 2016. godine, a koje postaju prakasa Pokrajinske vlade na čijem sam čelu. To je pre svega, naša obaveza prema poljoprivrednicima i naša razvojna šansa “, rekao je Mirović.

Velikim kompanijama više ne dodeljujemo sredstva, jer one mogu sopstvenim sredstvima da finansiraju proizvodnju, samim tim imamo više novca za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, dodao je on.

Ove godine, najavio je, biće izdvojeno više od 50 miliona dolara u kanalsku mrežu, u čišćenje kanalske mreže, izgradnju novih kanala, opremanje crpnih stanica.

Ukupan iznos budžeta za poljoprivredu iz godine u godinu je veći, a ove godine ćemo posle rebalansa budžeta, u drugoj polovini 2019. obezbediti dodatna sredstva, rekao je Mirović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević kazao je ovom prilikom da je Pokrajinska vlada podržala ovu investiciju sa 80 miliona dinara i posebno istakao zadovoljstvo da su među korisnicima ovih ugovora žene i poljoprivrednici mlađi od 40 godina.

„Ovu grupaciju posebno izdvajamo, kako bi mogli da ostvare veći nivo povraćaja u odnosu na realizovanu investiciju i budu dodatno su finansijski stimulisani. Danas, od 69 ugovora takvih ugovora imamo 54. Imamo 48 korisnika mlađih od 40 godina, 22 žene“, rekao je sekretar Radojević.

Sedam ugovora potpisano je sa korisnicima u Бačkoj Topoli, potom slede Novi Sad, Subotica, Vrbas, Žitište.

(Agrosmart)