banner-image
banner-image

Mladima do 40 gdina povoljni krediti za kupovinu zemljišta

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da će mladi poljoprivrednici do 40 godina u Srbiji imati mogućnost da podižu kredite pod povoljnim uslovima, kako bi kupili zemljište koje planiraju da obrađuju.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Nedimović je naveo da su krediti namenjeni mladima ispod 40 godina za kupovinu poljoprivednog zemljišta s rokom otplate od 20 godina.

„Ovo je jedna nova stvar koja će ići od jula meseca preko Poštanska štedionica koja je u državnom vlasništvu. Imaćemo jednu kreditnu liniju gde će mladi ispod 40 godina, ako ostane novca moći će i ostali da konkurišu da mogu da kupe poljoprivredno zemljište s rokom otplate od 20 godina, sa kamatnom stopom od svega dva odsto“, objašnjava Nedimović.

Dodaje da će se kao garancija će se koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje.

„Neće morati da da tatinu kuću, dedinu njivu ili bilo šta drugo. Vi na 20 godina možete da ostvarite svake godine profit da možete da otplaćujete taj kredit bez ikakvih problema. U prvom trenutku ićićemo do 50.000 evra će biti maksimalan kredit to otprilike znači – na prostoru Vojvodine može da se kupi pet, šest hektara zemlje“, navodi ministar.

Dodaje da je država pokrenula ovu akciju kako bi mlade do 40 godina zadržala i vratila na selo.

Dodaje da se već godinu i po dana sprovode konkurse za grantove u poljoprivredi za mlade poljoprivredne proizvođače ispod 40 godina.

„Mladi poljoprivrednik dobije milion i po dinara za uspostavljanje svoje proizvodnje. U prvom pozivu odobrili smo 667 grantova, bespovratnih sredstava. U drugom pozivu 1.200. To su uglavnom poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom“, navodi ministar.

Govoreći o kiši koja je padala prethodnih dana Nedimović navodi da je sve bilo spremno u slučaju poplava.

„Mi smo sada imali potpuni drugačiji pristup od 2014. godine. Postoji sinhronizacija, spremniji smo, organizovaniji. Danas ne bi imali situaciju od pre pet godina. Danas sve potpuno drugačije funkcioniše i ljudi znaju kako da odreaguju u slučaju poplva“, objašnjava ministar.

Izvor:RTS