banner-image

Rekordan zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u 56 opština

Pored 9 jedinica lokalnih samouprava na području AP Vojvodine, najveće površine pod zakupom ostvarene su i u 47 opština i gradova u Centralnoj Srbiji, saopštila je Uprava za poljoprivredno zemljište.

U odnosu na površine date u zakup i na korišćenje prethodnih godina, ove godine rekordi se beleže u Aleksandrovcu, Aleksincu, Arilju, Babušnici, Beogradu, Boljevcu, Boru, Bosilegradu, Brusu, Čačku, Čajetini, Crnoj Travi, Ćupriji, Dimitrovgradu, Ivanjici, Kniću, Koceljevi, Kosjeriću, Krupnju, Leskovcu, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Malom Crniću, Medveđi, Mionici, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Osečini, Preševu, Prijepolju, Raški, Ražnju, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Surdulici, Svilajncu, Topoli, Tutinu, Ubu, Užicu, Valjevu, Varvarinu, Velikoj Plani, Vlasotincu, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru i Žitorađi.

Posebno treba istaći da je, od 2006. godine i usvajanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u pojedinim opštinama u agroekonomskoj 2018/19. godini po prvi put ostvaren zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. To su Aleksadrovac, Bor, Bosilegrad, Koceljeva, Mali Zvornik, Osečina, Preševo, Prijepolje i Raška.