banner-image

Nedimović apeluje na poljoprivrednike da osiguraju useve

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović apelovao je na poljoprivrednike u Srbiji da osiguraju svoje useve.

Nedimović je za televiziju Pink kazao da u pet najugroženijih okruga u Srbiji Vlada daje subvencije do 70 odsto na osiguranje i dodao da i pored toga u Srbiji to teško ide.

„Samo 12 odsto je osigurano“, rekao je Nedimović.

Vanredna situacija proglašena je na celoj teritoriji opštine Ivanjica, zbog više elementarnih nepogoda koje su zadesile tu opštinu u poslednjih sedam dana, dok je u Lučanima proglašena vanredna situacija u dve trećine opštine, saopštile su uprave tih opština.

Nevreme koje je zadesilo Ivanjicu 15. i 19. maja, izazvalo je velike štete na malinjacima, kupinjacima i lokalnim putevima.

Prema prvim porcenama, štete u malinjacima i kupinjacima na teritoriji Ivanjice su više od 70 odsto.

Voćnjaci u Ivanjici su prvi put oštećeni usled snega koji je 15. maja zadesio tu opštinu i u planinskim predelima napadao i do 20 centimetara, praćen mrazom od -2 do -8 stepeni.

Pet dana kasnije, u nedelju, 19. maja, Ivanjicu je zadesilo još jedno nevreme sa olujnim vetrom, kišom i gradom, koje je nanelo dodatnu štetu malinjacima i kupinjacima, kao na svim makadamskim i nekategorisanim putevima.

U opštini Lučani proglašena je vanredna situacija u dve trećine opštine zbog nevremana sa obilnom kišom i gradom koje je u nedelju zadesilo tu opštinu.

U selima u okolini Lučana najviše je oštećen krompir, maline, kupine i jagode.

Pored poljoprovrednih kultura šteta je pričinjena i na nekategorisanim putevima u opštini Lučane.

Grad Čačak je ranije, u ponedeljak, proglasio vanrednu situaciju na delovima 19 mesnih zajednica, zbog nevremena koje je 19. maja pogodilo tu opštinu i nanelo veliku štetu poljoprivrednim usevima i voćnim zasadima kajsije, trešnje i jabuke.

(Beta)