banner-image

Pšenicu štititi od fuzarijuma, kukuruz od korova

U većem delu Srbije, proteklih dana, nevreme je pričinilo značajne štete na ratarskim i voćarskim kulturama. U okolini Pirota bilo je kiše ali ne i većih nepogoda.

U poljoprivredi ne važi izreka: Kad nema kiše dobar je i grad. Proteklih dana, u pirotskom kraju padala je kiša ali nije bilo većih vremenskih nepogoda.

„Prihranjeni su usevi, đubrivo je stajalo dugo vremena nerastvoreno, a kiše su tek kasnije naišle. Kod pšenice sada imamo fazu klasanja, tako da ove godine ne očekujemo visoke prinose. Za sada, učestale kiše kod kukuruza izazivaju porast korova, naročito kod onih useva koji nisu tretirani“, objašnjava agronom Srđan Vidanović.

Ovo je važan period i za vinogradare, koji moraju da obrate pažnju na pojavu bolesti kojima je podložna vinova loza.

„Od bolesti koje možemo da očekujemo u ovom periodu, to su plamenjača vinove loze i pepelnica. Dva oboljenja koja mogu u narednom periodu, ako ne primenimo zaštitu, da pričine značajne štete kod vinove loze, odnosno kod samih prinosa. Sada u ovom periodu kod vinove loze imamo i intenzivno polaganje jaja kod grožđanog moljca, tako da se u narednih nekoliko dana može očekivati piljenje prve generacije ovog insekta. Takođe, na vinovoj lozi imamo prisustvo grinja koje mogu da pričine značajne štete“, kaže Ljubiša Đorđević, inženjer za zaštitu bilja, PSSS.

Najavljena kiša i u narednom periodu, pre svega, pogoduje pšenici, zbog nalivanja zrna. Preporuka stručnjaka je da se pogotovu kod kukuruza uradi zaštita od korova, a takođe i da se pšenica, zaštiti od pojave fuzariuma.

Izvor:RTS