banner-image

Bez prerade šećera u Žablju, šećerana u Senti na prodaju

Fabrika šećera „Šajkaška” u Žablju ove sezone neće prerađivati šećernu repu, a stotinu radnika iz proizvodnje će dobiti otpremnine.

Ovo je rekla je direktorka sirovinskog sektora i odnosa s javnošći grčke kompaniji „Helenik šugar” Irena Stojanović i dodala da će u fabrici ostati nekoliko administrativnih radnika i zaposlenu u pogonu pakovanja šećera.

„Helenik” je vlasnik još jedne naše šećerane, u Crveniki, i ta šećerana će prerađivati repu ove sezone. Pretprošle godine žabaljska šećerana takođe nije radila, već su radnici iz Žablja putovali u Crvenku tokom kampanje prerade šećerne repe.
– Fabrika šećera u Žablju se neće ugasiti već neće raditi – podvukla je Irena Stojanović. – Ne nalazimo interes da prerađujemo repu u tom pogonu jer nije isplativo. Troškovi proizvodnje su višestruko poskupeli, a cena na domaćem tržištu šećere pala četiri puta.

Koliko ove godine „Helenik šugar” ima ugovorene repe direktorka Stojanović nije mogla da kaže, ali je naglasila da interesovanje među poljoprivrednicima za setvu repe od pre dve godine drastično opada. U vreme setve bilo je reči o tome da su sve šećerane ove godine ugovorile proizvodnju slatkog korena na svega oko 30.000 hektara.

Podsećamo na to da je u setvi 2017. „Helenih šugar” imao ugovorenu preradu repe na 23.000 hektara, što je bilo čak 5.000 hektara više nego 2016. Te 2017. pod repom je bilo 58.000 hektara slatkog korena pa je grčka kompanija zauzela značajan udeo u setvi te poljoprivredne kulutre.

Grci su, u vreme ekonomske krize u zemlji-matici, bili zainteresovani i da prodaju obe šećerane, ali su od toga odustali u julu 2017. Od tada o prodaji nisu govorili, ali su stalno predočavali da srpsko tržište šećera ne fukcioniše dobro jer je cena gotovog proizvoda mala gledajući troškove proizvodnje. Kilogram šećera može se kupiti čak i za 60 dinara.

Nakon što je Privredni sud u Subotici 20. septembra 2017. godine doneo rešenje o bankrotstvu Fabrike šećera „TE-TO” a. d. Senta, stečajni upravnik oglasio je prodaju njene imovine, koju čine zemljište, fabrički objekti, oprema za proizvodnju i zalihe.

Celokupna imovina, čija je prodaja zakazana 25. juna u Senti, podeljena je u devet celina. U prvoj su 37 hektara, 12 ari i 86 kvadratnih metara zemljišta, fabrički objekti, oprema za proizvodnju i zalihe, a početna cena je 501.241.500 dinara. U drugoj celini je upravna zgrada u Senti, za koju je početna cena 14.722.500 dinara…
Izvor:Dnevnik