banner-image

Pokrajina uručila ugovore vredne 125 miliona, pčelarima najviše novca

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručio je 124 ugovora korisnicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru tri konkursa, čija je ukupna vrednost preko 125 miliona dinara, u čemu je resorni sekretarijat učestvovao sa oko pedeset odsto sredstava.

Sekretar Radojević je podsetio da je reč o sufinansiranju investicija u pčelarstvo, te da je drugi konkurs namenjen dodeli sredstava za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini.

U okviru trećeg konkursa, kako je resorni sekretar naveo, sredstva su namenjena za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu naučno-istraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale srednje škole koje obrazuju učenike poljoprivredne struke u našoj pokrajini.

Sekretar Radojević je precizirao da je najveći broj ugovora, ukupno 108, zaključen sa pčelarima.

„ Vrednost ukupne investicije po ovom konkursu je preko 47 miliona dinara, pri čemu učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu iznosi 25 miliona dinara. Mi smo od formiranja ove Pokrajinske vlade, povećali za pet puta nivo izdvajanja za investicije koje se odnose na pčelarstvo u Vojvodini“, istakao je dr Radojević. On je dodao da posebno raduje činjenica što je sve više investicija za nabavku opreme, i za preradu i skladištenje pčelinjih proizvoda. Kako je ukazao, reč je važnoj podsticajnoj meri, u cilju razvoja pčelarstva i proizvodnje meda, koja zauzima sve značajnije mesto i u našem spoljnotrgovinskom bilansu.

Radojević je rekao da je danas potpisano i ukupno pet ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koja se bave ribarstvom. Sekretarijat je izdvojio blizu 20 miliona dinara za ovu namenu, a reč je o investiciji ukupne vrednosti preko 35 miliona dinara. Na ovaj način, naša pokrajina dobiće jedan novoizgrađeni i četiri rekonstruisana ribnjaka.

Sekretar Radojević je ovom prilikom posebno istakao da Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata, izdvaja značajna finansijska sredstva za srednje poljoprivredne škole u Vojvodini i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Danas je sa predstavnicima ovih obrazovnih ustanova, potpisano 11 ugovora – sa 10 poljoprivrednih škola i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.Sekreatarijat je za ove ugovore, putem konkursa namenio oko 20 miliona dinara, dok ukupna investicija iznosi preko 42 miliona dinara.

Poljoprivredni fakultet dobio je 4,2 miliona dinara za kupovinu žitnog kombajna, s tim što će uložiti i svojih 21 milion dinara.

Najveće interesovanje bilo je za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kako pogonske tako i priključne i kako je sekretar Radojević podsetio u odnosu na period od pre dve i po godine, nivo sredstava za ova izdvajanja skoro je udvostručen.

Višestruki efekat ove mere, kako je Radojević naglasio jeste unapređivanje dualnog sistema obrazovanja, kako bio i srednjoškolci i studenti imali priliku da na najasavremenijoj opremi i tehnologiji uče kako bi sutra bili što konkurentniji na tržištu. Istovremeno, prema resornom sekretaru, ova investicija u nabavku opreme će doprineti i podizanju kvaliteta poljoprivrednih aktivnosti samih stručnih škola i Poljoprivrednog fakulteta, koja imaju poljoprivredna gazdinstva u okviru svojih ustanova.