banner-image

Medvedi glavna ponuda održivog turizma na Tari

U Turističkoj organizaciji Srbije predstavljene su 23 nove turističke ponude i dva paketa, zasnovani na održivom turizmu koji podrazumeva minimalan uticaj na prirodu i direktno učešće lokalne zajednice u aranžmanima koji se nude posetiocima.   

„Sigurno da će posmatranje medveda, kao jedna od aktivnosti koja se nudi na Tari, biti veoma zanimljiv doživljaj ne samo za naše, već i brojne strane turiste. Mi ćemo ove ponude promovisati i nadamo se da će doprineti tome da Srbija bude deo liste poželjnih turističkih destinacija“, izjavila je Ljiljana Čerović, rukovodilac Službe za upravljanje i promociju turističkih proizvoda u Turističkoj organizaciji Srbije.

Tara, kao jedno od poslednjih staništa mrkog medveda u Evropi i najočuvanijih područja u našoj zemlji, nudi jedinstveno iskustvo boravka u očuvanoj prirodi, te su u ponudi i posmatranje divokoza, praćenje tragova divljih životinja i praćenje populacije štetnih šumskih insekata. Kako bi upotpunili priču o mrkom medvedu, u ponudi su i planinarenje i održavanje planinarskih staza, kajaking, kulinarski časovi, rad na razboju, izrada suvenira, kao i drugo.

„Sve ove aktivnosti prilika su da se lokalna zajednica promoviše. Nacionalni park Tara postoji već skoro 38 godina i mi stalno tražimo balans između zaštite prirode i potreba lokalnog stanovništva. Kroz održivi turizam postižemo upravo to. Naš interes kao upravljača nije samo ekonomski, već i širenje pozitivne slike o nacionalnom parku, da se skrene pažnja na potrebu zaštite prirode, kaže Ranko Milanović, šef službe za edukaciju i turizam u Javnom preduzeću „Nacionalni park Tara“.

Ovaj vid turizma nudi alternativni izvor prihoda lokalnoj zajednici, za razliku od masovnog turizma koji samo delimično podržava lokalno stavnovništvo.

„Strani turisti žele doživljaj aktivnog učestvovanja u korisnom radu  tokom kog mogu nešto da nauče i da se informišu, sklapajući prijateljstva sa domaćinima. Oni žele što ispunjeniji doživljaj posete netaknutim i relativno neotkrivenim destinacijama, gde bi svojim dolaskom doprineli zaštiti prirode. Za wildlife turiste glavno sredstvo užitka nije oružje već fotoaparat“, izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka projekta u Srbiji.

U okviru turističkih ponuda nisu zanemareni najmlađi. U Centru za posetioce na Mitrovcu u Nacionalnom parku Tara, otvoren je “Medin kutak”, moderna edukativna i interaktivna postavka, kroz koju se posetioci upoznavaju sa karakteristikama mrkog medveda i šuma Tare kao njegovog staništa.

Izvor:WWF