banner-image

Tona kukuruza domaćinstvu s najviše seoskih lasta

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, treću godinu zaredom nagrađuje tonom kukuruza domaćinstvo koji ima najveći broj gnezda seoskih lasta.

Ukoliko u svom domaćinstvu imate seoske laste, Društvu možete do 16. juna poslati informacije sa brojem aktivnih gnezda i na taj način učestvovati u takmičenju.
Foto: DZZPS

„Načini na koje se bavimo poljoprivredom imaju ogroman uticaj na prirodu. Prirodna raznolikost nekog područja jasno oslikava održivost poljoprivrednih praksi. Ako se brojnost vrsta i jedinki divlje flore i faune na nekom području smanjuje, to je dokaz da hranu ne proizvodimo na mudar način i da idemo u pogrešnom smeru“, upozorava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Vrste ptica koje nastanjuju poljoprivredna staništa svrstavaju se u najugroženije. Istu sudbinu dele i leptiri, pčele, jednogodišnje biljke i brojne druge grupe organizama. Moderna poljoprivreda u velikoj meri ugrožava životnu sredinu, posebno kroz zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte.
Dugoročno gledano, kažu u Društvu, očuvanje poljoprivrednih ekosistema je najbolji način da se osigura buduća proizvodnja hrane kao najosnovnije ljudske potrebe.
„Nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda ozbiljno ugrožava seoske laste. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima. Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale moramo podržati mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Njihov opstanak zavisi od štala tih vrednih domaćina u kojima seoske laste svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane“, kaže Knežević.
Prošle godine u takmičenju je učestvovalo 96 domaćinstava, a priznanje i vrednu nagradu je dobila porodica Sanje Petković iz Velike Plane sa čak 80 aktivnih gnezda seoskih lasta.