banner-image

Manji rod ali i kvalitet ovogodišnjeg roda voća

Nestabilno vreme prognostičari najavljuju i u narednom periodu, a variranje temperatue uz smenjivanje kiše i sunca neće pogodovati ni za rod voćnjaka u Zapadnobačkom okrugu, naročito u onima gde nema protivgradne zaštite.

Očekuje se niži kvalitet i smanjen rod, veće cene, a zbog velike vlage voćari su prinuđeni da tretiraju voće svakih nedelju dana. U Zapadnobačkom okrugu preko 1.000 hektara je pod zasadom voća.

Vetar, česta kiša i nestabilno vreme smanjiće rod višanja, trešanja, šljiva i kajsija ističe voćar Liliom Endre iz Svetozara Miletića. U ovom delu Bačke palo je od 70 do preko 100 litara vodenog taloga po metru kvadratnom, što je pogodovalo stvaranju bolesi i napad insekata na voćne vrste, pa će rod biti smanjen za trideset odsto smatra ovaj proizvođač.

„Ovde imam tri vrste šljive: čačansku ranu, čačansku lepoticu i rusku džanariku. Rod neće biti kakav smo očekivali, velika je vlaga i utiče to na moniliju, a ona napada peteljke i otpadaju plodovi. Vlaga utiče na biljne vaši i njih moramo tretirati svakih nedelju dana“, smatra Liliom Endre.

Kako je oplodnja prvi uslov za rodnost, kiša je uzrokovala i tu probleme.

„Na sreću, nas je ovde obišao grad ove godine, prve klase voća neće biti ove godine, a mojim kolegama u drugim krajevima grad je potukao voćnjak. Međutim, ono što ne bude prva klasa prećiće u rakiju i za svoju upotrebu“, dodao je Endre.

Stručnjaci savetuju voćarima primenu fungicida koji mogu da zaustave infekcije kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta.

„Grada je lokalno bilo ovih dana, a imamo neke podatke da je u okolini Stanišića na severu bilo grada uz jaku kišu. U tim zasadima, ako su oštećeni, ono što možemo preporučiti proizvođačima to je da ubace neke aminokiseline, koje će poboljšati da biljka što bolje prebrodi te stresne uslove. U svim zasadima preporučujemo primenu primenu za sada kombinacije fugicida“, Tatjana Veselinović, koordinator prognozno – izveštajne službe u PŠ Sombor.

Kako višnja i trešnja ulaze u period pred berbu, preporučuje se korišćenje fungicida koji sprečavaju pojavu mrke pegavosti plodova.

Sezona u voćnacima je loše krenula. Pored smanjenog roda, voćari se bore sa korovom, ali ukoliko se kišno vreme nastavi, tretiranja će takođe biti učestalija, što je svakako dodatan finasijski izdatak.

Izvor:RTV