banner-image

Više od milijardu dinara za atarske puteve i vodne objekte

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević juče je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojevićem, uručio ugovore vredne preko milijardu dinara za vodne objekte i izgradnju kanalizacione mreže, te za uređenje i izgradnju atarskih puteva u 33 vojvođanske opštine.

„Pokrajinska vlada i lokalne samouprave pokreću nov investicioni ciklus, koji će u ove 33 lokalne samouprave pre svega obezbediti poboljšanje kvaliteta života, kroz izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže“, kazao je potpredsednik Milićević.

On je dodao da nepostojanje kanalizacione mreže i odvoda otpadnih voda u naseljenim mestima stvara kako ekološke probleme, tako i probleme sa vodom za piće i zagađenjem zemljišta.

Kako je istakao, zbog toga Pokrajina, zajedno sa lokalnim samoupravama, značajnim ulaganjima intenzivno radi na rešavanju tih problema, posebno u selima i manjim mestima.

Milićević je ovom prilikom naglasio da je iz pokrajinskog budzeta u prethodne tri godine u agrar investirano više od 20 milijardi dinara.

„Značajan doprinos agraru su i danas dodeljenih 450 miliona dinara za izgradnju i uređenje atarskih puteva. To ulaganje će našim poljoprivrednicima omogućiti lakši i bezbedniji pristup njivama sa mehanizacijom“, naveo je Milićević.

On je podsetio da agrar značajno doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda. Prošle godine je, kako je Milićević naveo, u Srbiji zabeležen rast BDP-a od 4,4 odsto, najveći u poslednjoj deceniji, a trećina tog rasta dolazi upravo iz poljoprivrede.

„To pokazuje opravdanost mera koje Republička i Pokrajinska vlada preduzimaju ka subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Milićević.
Milićević i Radojević obišli su danas i radove na rekonstrukciji glavne crpne stanice u Bečeju, koji se finansiraju zajedničkim ulaganjem opštine Bečej u iznosu preko 20 miliona dinara i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu sa 10 miliona dinara.

„Posle više od 35 godina, ova crpna stanica biće u potpunosti rekonstruisana. Ovo je važna investicija za opštinu Bečej i njene građane, jer će se rešiti veliki ekološki problem u odvođenju otpadnih voda ka prečistaču otpadnih voda“, rekao je potpredsednik Milićević.

Sekretar Radojević je naglasio da je za nepune tri godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo zajedno sa lokalnim samoupravama investirao preko 2,1 milijarde dinara u vodovodnu i kanalizacionu mrežu širom Vojvodine, kroz 140 projekata.

Takođe, za uređenje atarskih puteva, obezbeđeno je preko 1,2 milijarde dinara, što kako je Radojević naveo, daje puni efekat i za poljoprivrednike i za sve koji žive na rubu naseljenih mesta.

„Pored mera usmerenih ka lokalnim samoupravama, čvrsto opredeljenje Pokrajinske vlade je veće nego ikad izdvajanje za poljoprivrednika. To su dva puta kojima se generiše razvoj poljoprivrede u Vojvodini i ostanak mladih na selu“, naglasio je Radojević.