banner-image

Kiša desetkovala zasade i useve, traži se hitna pomoć države

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović izjvaio je da je obilna kiša u Zlatiborsko-Moravičkom okrugu uništilo maline s korenom, krompir, kukuruz, čak i nove asfaltne puteve.

On je apelovao na predstavnike državnih organa da tamo hitno odu, utvrde štetu i pomognu jer je „sve upropašćeno“.

– Ovo je četvrta nepogoda za mesec dana, pored snega i dva puta grada. Kišni oblak je zahvatio Ivanjicu, Lučane deo Arilja i Kraljevo – rekao je Radović.

Dodao je da je jaka kiša formirala bujice i spirala zemlju, posebno u sveže obrađenim povrtnjacima.

– Uništeno je sve što smo uložili, a ne znam kako ćemo preživeti – rekao je Radović.

Situacija nije ništa bolja ni u prokupačkom kraju. Kiša koja stalno pada idealna je za razvoj biljnih bolesti i štetočina na voćarskim i ratarskim kulturama, rekli su danas poljoprivredni stručnjaci.

Na šljivama se pojavio „šljivin smotavac“ koji izaziva crvljivost plodova, a suzbija se pesticidima od maja do kraja juna.

Kako je agenciji Beta rekla savetodavac u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju Ivana Obradović, u zasadima višnje, kada plod menja boju, štetu može da pričini „trešnjina muva“, koja izaziva crvljivost plodova, a i to se tretira hemikalijama.

– Najveću opasnost za zasade višnje i šljive, koji su u okolini Prokuplja na više od 4.000 hektara, može da pričini ‘monilinia frustigena’, koja prouzrokuje trulež plodova – kazala je Obradović.

Izvor: eKapija