banner-image

Oprez: Jestive gljive imaju otrovne dvojnike

Svake godine u Srbiji zabeleži se desetak slučajeva teškog trovanja gljivama, tri do četiri sa smrtnim ishodom. Zato se, bez neophodnog znanja, ne treba upuštati u avanturu zvanu gljivarstvo, jer, poznato je, svaka jestiva gljiva ima smrtonosnog dvojnika.

Lisičarka je jestiva i svima poznata, ali otrovna gljiva zavodnica veoma na nju liči. Ako dugotrajna kiša spere prepoznatljive odlike gljive, tada je čak i iskusnim gljivarima teško da ih razlikuju.

Greška najčešće nije fatalna, ali može da izazove ozbiljne stomačne tegobe. Gljive su delikates, ali poput zelene pupavke ne opraštaju grešku.

„Tegobe se javljaju tek posle nedelju dana tako da ljudi zaborave šta su pojelii stvarno to je strašno”, ističe Radmilo Pecić, predsednik Gljivarskog društva „Gorun” iz Ćuprije. „Medicina još nije pronašla lek za to.”

Ako kiše ovih dana nekome pogoduju, to su svakako gljive. Članovi Gljivarskog društva „Gorun” iz Ćuprije na obroncima Južnog Kučaja pronašli su za samo jedan dan čak 112 vrsta gljiva, među njima i jednu moguće potpuno novu vrstu, a u najmanju ruku gljivu koja do sada nije nađena i opisana u Srbiji.

„Danas je trend da se i građani uključuju u nauku”, kaže Maja Karan, profesorka na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu, „zato što je svaki podatak ili nalaz određene vrste jako značajan jer vi na taj način možete da pratite njihovu brojnost, njihovo postojanje, samim tim i ugroženost.”

Samonikle gljive u Srbiji su značajan ekonomski potencijal ali i turistički jer gljivarske staze koje već postoje na Kopaoniku veoma zanimaju strane i domaće turiste. Do kraja ipak nije regulisano branje i otkup gljiva, kao ni prerada i izvoz.

Na pijacama u Sloveniji vrganj iz Srbije, tako piše, košta 40 evra. Kod nas ga otkupljuju za 200 dinara. Taj isti vrganj iz Srbije u Zagrebu košta 35 evra. Znači ovo ovde je bezobrazluk”, naglašava Zoran Jelenović, predsednik Gljivarsko-mikološkog saveza Srbije.

Gljivarsko društvo Gorun iz Ćuprije okupilo je u selu Paljanu gotovo sva udruženja koja u Srbiji postoje kao i goste iz Hrvtskog gljivarskog saveza. Cilj je bio da se razmene informacije, učvrste prijateljstva i sazna nešto novo jer su na susret na Južnom Kučaju došli vrhunski gljivarski eksperti.

Edukacija je ključna reč u gljivarstvu, jer poznato je, može se pogrešiti samo jednom.

Izvor:RTS