banner-image

Aleksić: Nedimović da podnese ostavku jer je lagao o poplavama

Prvi potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović mora hitno da podnese neopozivu ostavku jer ništa nije uradio na zaštiti od poplava, kao i da odgovornost moraju da snose i članovi Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu iz vladajuće koalicije i čelnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Foto: Twitter

„Nedimović je dve nedelje pre poslednjih katastrofalnih poplava rekao da neće biti poplava, da je sve bezbedno i da je kiša blagotvorna za useve. Ponovo je slagao, kao što stalno laže i poslednji je trenutak da podnese ostavku kako ne bi dalje uništavao poljoprivredu i sprskog seljaka„, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Beogradu, a prenosi Beta.

Aleksić je dodao da, pored katastrofalnih elementarnih nepogoda koje pogađaju poljoprivrednike, građane pogađa i katastrofalna nesposobnost Nedimovića, jer ne funkcioniše ništa, pa ni inspekcijske službe, zbog čega građani ne znaju šta jedu, a proizvođači se suočavaju sa zabranama izvoza voća, povrća i mesnih prerađevina.

Aleksić je naveo da RHMZ nije najavio poslednje poplave i da zato čelnici tog zavoda moraju da snose odgovornost, a da članovi Odbora za poljoprivredu iz SNS-a moraju da podnesu odgovornost jer nisu naterali Vladu da za poslednjih pet godina učini bilo šta u odbrani od poplava.

„Za poslednjih pet godina nisu uspeli ni sirene za uzbunu da poprave, pa ljudi moraju da gledaju u nebo i mole se Bogu da ne padne kiša. Podsećam da jedan dinar uložen u preventivu vredi kao sedam dinara sanacija šteta“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je u Trsteniku, gde on živi, jedan čovek poginuo u poslednjim poplavama, a da njegovo telo još nije pronađeno.

„Poplave su pogodile Trstenik jer nije izgrađen bedem na Zapadnoj Moravi. Pet godina molimo vlast da izgradi bedem, ali bez uspeha. Vlast je, sa druge strane, veoma ažurna kada poljoprivrednicima naplaćuje 1.200 dinara po hektaru za odvodnjavanje. Uništili su poljoprivredu, smanjuju subvencije, a od seljaka uzimaju sve više“, rekao je Aleksić.

Aleksić je podsetio da je Vlada Srbije 2014. godine donela Nacionalni program za upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda, a potom i akcioni plan, ali da ništa nije urađeno.

„Njima su prioritet izgradnja Nacionalnog stadiona od 250 miliona evra, gondola i jarboli. Prave od Srbije Diznilend, umesto da im prioritet budu zaštita života građana i njihove imovine“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da razvijene evropske države u odbranu od poplava ulažu između 50 i 100 miliona evra, i upitao kako je utrošeno 162 miliona evra koje je EU donirala Srbiji za prevenciju od poplava.