banner-image

Pojava divljih svinja u Beogradu posledica visokog vodostaja

Usled visokog vodostaja Dunava koji je poplavio Veliko ratno ostrvo, određeni broj divljih svinja spas je pronašao na području Novog Beograda, što je prouzrokovalo veliku uznemirenost u javnosti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uprava za šume upućuje upozorenje građanima na potencijalnu opasnost od divljih svinja koje su prisutne na delovima teritorija opština Zemun i Novi Beograd, na potezu od bloka 30 do bloka 9, odnosno od Ušća do Zemunskog keja.

Divlje svinje koje se nalaze na površinama van lovišta su vrlo uznemirene. Neke od  ženki su visokosuprasne ili su se skoro oprasile, što maksimalno povećava nivo rizika.

Na terenu su uvedena dežurstva u organizaciji Lovačkog udruženja „Zemun“, policije i JKP „Veterina Beograd“, koji preduzimaju mere hvatanja, uspavljivanja i zbrinjavanja u prihvatilištu kojim gazduje LU „Zemun“, kao i stalnog praćenja njihovog kretanja, uz preduzimanje svih neophodnih biosigurnosnih mera.

 Radi lične bezbednosti ljudi, kao i izbegavanja nepotrebnog uznemiravanja koje može izazvati nekontrolisane reakcije i nepredvidivo kretanje divljih svinja, neophodno je da se izbegavaju izlasci u priobalni deo Novog Beograda i Zemuna, a naročito u večernjim i noćnim satima, sve dok traje ova neposredna opasnost.